1 miljoen voor doorbraak FSHD

05-09-2014

Prof. dr. Jacqueline Cramer, voorzitter Prinses Beatrix Spierfonds, reikt tijdens Free to Move de Wetenschasprijs uit aan Prof.dr. van der Maarel.

Prof. dr. Jacqueline Cramer, voorzitter Prinses Beatrix Spierfonds,
reikt tijdens Free to Move de Wetenschapsprijs uit aan prof. dr. van der Maarel.

Op 4 september reikte het Prinses Beatrix Spierfonds de Wetenschapsprijs uit. Een bedrag van 1 miljoen euro waarmee het fonds vier jaar lang baanbrekend onderzoek mogelijk maakt. Hoogleraar medische epigenetica aan het Leids Universitair Medisch Centrum Silvère van der Maarel wint de prijs van 1 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de erfelijke spierziekte FSHD.

Prof.dr. van der Maarel wint

Van der Maarel en zijn team doorgronden eerder het ziektemechanisme van FSHD. “Het onderzoek dat we afgelopen jaren deden heeft inzicht gegeven in hoe een fout in het DNA de spierziekte FSHD veroorzaakt. En dat was nodig want zonder ontrafeling van het ziektemechanisme kan geen doelgerichte therapie ontwikkeld worden. Met deze prijs proberen we het ultieme doel te verwezenlijken: een doorbraak voor de behandeling van FSHD”, aldus Van der Maarel.

Prinses Beatrix Spierfonds Wetenschapsprijs

“Soms staat een onderzoeksteam op het punt om een grote sprong te maken. Onze Wetenschapsprijs kan dan een doorslaggevende impuls geven”, aldus Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. “1 miljoen euro is natuurlijk een gigantisch bedrag. Dit brengt het onderzoek van prof. dr. Van der Maarel in een stroomversnelling. We hopen hiermee een doorbraak te forceren waar mensen met FSHD anders nog jaren op hadden moeten wachten.”

Meer dan 2000 Nederlanders met FSHD

Facioscapulohumerale dystrofie (FSHD) is een erfelijke spierziekte die in het begin vooral tot uiting komt in de spieren van gezicht, schouderblad en bovenarm. FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld en is niet te genezen. De volgorde waarin de verschijnselen zich voordoen, verschilt per persoon. Over het algemeen neemt de ziekte na verloop van tijd toe in ernst, maar dat is per persoon verschillend. Ongeveer 20% van de mensen met FSHD wordt afhankelijk van een rolstoel.

Niet in staat te glimlachen

Veel mensen die FSHD hebben zijn niet in staat om te glimlachen of hun ogen te sluiten als ze slapen. “Onze emoties zijn, door gebrek aan gezichtsuitdrukking, heel lastig te peilen voor een ander. Dat is frustrerend. Mijn gevoel zegt bijvoorbeeld dat ik blij ben en vriendelijk wil glimlachen naar die cassière, maar mijn gezicht doet gewoonweg niet mee!” aldus de 20 jarige FSHD patiënte Anouska Ramaker.

Help mee meer onderzoek mogelijk te maken