nieuws-opbrengst-statiegeldactie-dirk-prinses-beatrix-spierfondsSupermarktketen Dirk van den Broek heeft in de maanden augustus en september een statiegeldactie georganiseerd voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De actie heeft € 30.881,65 opgeleverd. Dit geld komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Prachtige cheque 

Anouska Ramaker (22 jaar) ontvangt uit handen van filiaalmanager Twan van Fessem. Een cheque van maar liefst € 30.881,65 Anouska heeft de spierziekte FSHD. Door de ziekte verliezen de spieren steeds meer kracht, waardoor mensen uiteindelijk in een rolstoel kunnen belanden. Kenmerkend voor de spierziekte is het uitdrukkingsloze gezicht. Met deze cheque kan er een flinke stap gezet worden in wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

“De actie is een prachtig initiatief van de supermarktketen, we vinden het fantastisch dat Dirk van den Broek en haar klanten zich inzetten voor mensen met een spierziekte”, aldus Jan-Ite de Ruijter, directeur Prinses Beatrix Spierfonds.

Kom ook in actie

Ook jij kan een statiegeldactie starten. In veel supermarkten kunnen statiegeldflessen worden ingeleverd. De meeste supermarkten vinden het leuk om mee te werken aan een statiegeldactie voor het goede doel. Voor het Prinses Beatrix Spierfonds is dit een unieke kans voor een statiegeldactie van de plaatselijke supermarkt. Help jij mee?

Start ook een statiegeldactie      Lees meer over spierziekten

 

Het vinden van een gerichte therapie is een lange weg. Toch kan het soms ook onverwacht snel gaan. Was er dertig jaar geleden nog weinig bekend over de oorzaak en het mechanisme van de ziekte van Duchenne, nu lijkt de doorbraak – een echte behandeling – dichtbij.

Een ziekte met een voorkeur voor jongens

Prof. dr. Van Ommen en prof. dr. Aartsma-Rus zetten grote stappen op het gebied van diagnose en behandeling voor Duchenne.

Prof. dr. Van Ommen en prof. dr. Aartsma-Rus zetten grote stappen op het gebied van diagnose en behandeling voor Duchenne.

De ziekte van Duchenne is een erfelijke spierziekte die vrijwel alleen bij jongens voorkomt. Jongens met Duchenne hebben door een gendefect een tekort aan het dystrofine-eiwit, waardoor spieren langzaam maar zeker afbreken. Al rond hun tiende levensjaar zijn de meeste jongens afhankelijk van een rolstoel, rond hun twintigste is ademhalingsondersteuning nodig en de meeste patiënten overlijden rond hun dertigste.

Zekerheid van diagnose

Prof. dr. Gert-Jan van Ommen, emeritus hoogleraar humane genetica aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is al dertig betrokken bij het onderzoek naar deze progressieve en dodelijke spierziekte. Eind jaren tachtig werd het defecte gen dat de ziekte van Duchenne veroorzaakt, gevonden. Een belangrijke ontdekking voor onderzoek naar behandeling. En voor het snel en betrouwbaar vaststellen van de ziekte bij patiënten. Met steun van het Prinses Beatrix Spierfonds kon de Leidse onderzoeksgroep een test ontwikkelen waarmee de zekerheid van diagnose is gestegen van 65% naar 98%.

Prof. dr. Van Ommen: “Het gen waarin de fout ligt, is één van de grootste in het menselijk lichaam. Maar met de door ons ontwikkelde test kan de diagnose nu met bijna 100% zekerheid gesteld worden.”

Momenteel wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar een mogelijk medicijn. “Om te zien of en hoe een medicijn werkt, moet goed in kaart gebracht zijn hoe het verloop van de ziekte van Duchenne is. Daar bleek het nog behoorlijk aan te schorten”, zegt prof. Van Ommen. Met steun van het fonds legden prof. Van Ommen samen met prof. dr. Jan Verschuuren de basis voor een landelijke Duchenne-database. Met gegevens uit zo’n database kan de ziekte heel precies worden gevolgd. Ook kunnen juist de patiënten die in aanmerking komen voor een trial sneller worden gevonden en dat versnelt de zoektocht naar een gerichte behandeling.

Het defecte gen repareren of vervangen

Momenteel worden verschillende mogelijke medicijnen getest die de ziekte van Duchenne kunnen verbeteren. De meeste van deze middelen maken gebruik van gentherapie, waarmee men probeert het defecte gen te repareren of te vervangen door een ‘gezond’ gen. Maar deze medicijnen lijken nog niet optimaal te werken. Daarom wordt in Leiden onderzoek gedaan naar het verbeteren van mogelijke Duchenne-therapieën. Een andere onderzoeksgroep in Amsterdam probeert met eiwit-remmers de spierafbraak bij Duchenne te remmen. Deze eiwit-remmers kunnen goed gebruikt worden in combinatie met gentherapie.

Help mee        Lees meer over de ziekte van Duchenne

onderzoek - jacobs - gbs - prinses beatrix spierfonds

Prof. dr. Bart Jacobs doet in het Erasmus MC onderzoek naar GBS bij kinderen.

Onderzoekers aan het Erasmus MC hebben een nieuwe oorzaak gevonden voor het ontstaan van het Guillain-Barré syndroom (GBS) bij kinderen. Bij maar liefst 21% van de kinderen met deze spierziekte werd een besmetting gevonden met een bacterie die longinfecties veroorzaakt. Het onderzoek naar GBS bij kinderen, onder leiding van prof. dr. Bart Jacobs en dr. Marie-Claire de Wit, wordt mede mogelijk gemaakt door het Prinses Beatrix Spierfonds. Help mee meer van dit belangrijke onderzoek mogelijk te maken!

Help mee

Weinig bekend over GBS bij kinderen

Per jaar krijgen in Nederland tussen de vijftig en tachtig kinderen het Guillain-Barré syndroom (GBS). Tot nu toe is er vrijwel geen onderzoek gedaan bij kinderen. Uit het onderzoek dat wél is gedaan, blijkt dat de diagnose bij kinderen vaak later wordt gesteld dan bij volwassenen. Gevaarlijk, want door een gemiste diagnose kan een kind komen te overlijden. Tot nu toe was onbekend welke infectie GBS bij kinderen kan veroorzaken. Onderzoekers aan het Erasmus MC en de universiteit van Zurich hebben nu aangetoond dat infectie met een veelvoorkomende bacterie kan leiden tot GBS.

Eerste oorzaak aangetoond

In een groot onderzoek bij 213 mensen met GBS bleek 21% van de kinderen recent een infectie met Mycoplasma pneumoniae te hebben doorgemaakt. Deze bacterie veroorzaakt luchtweginfecties en lijkt qua structuur erg op een versuikerd vet in menselijke zenuwen. Mensen die deze infectie oplopen produceren antistoffen die ervoor zorgen dat de bacterie onschadelijk wordt gemaakt. Deze antistoffen kunnen echter ook de versuikerde vetten aanvallen en zo de zenuwen beschadigen.

Prof. dr. Jacobs: “Ons onderzoek toont aan dat een infectie met Mycoplasma het Guillain-Barré syndroom kan veroorzaken via de productie van antistoffen. Bijzonder is dat er ook andere neurologische complicaties bekend zijn van Mycoplasma infecties, waaronder hersenontsteking. Mogelijk spelen hier vergelijkbare mechanismen een rol als die nu zijn ontdekt voor GBS.”

Meer weten?

Het artikel werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Annals of Neurology en is hier tegen betaling te lezen.
Lees hier het oorspronkelijke persbericht van het Erasmus MC.

Lees meer over het Guillain-Barré syndroom
Tom Schirris won eerder onze Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten voor de beste wetenschappelijk publicatie op het gebied van spierziekten in 2015.

Tom Schirris won eerder onze Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten voor de beste wetenschappelijk publicatie op het gebied van spierziekten in 2015.

Er is een nieuw onderzoek naar mitochondriële myopathie gestart! In dit onderzoek wordt onderzocht of medicijnen die de aanmaak van cholesterol stimuleren gebruikt kunnen worden als behandeling voor mitochondriële myopathie. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Radboudumc in Nijmegen, onder leiding van Tom Schirris.

Cholesterol als behandeling

In cellen van mensen met een bepaald type mitochondriële myopathie ontstaat een overschot aan kleine deeltjes (elektronen) die normaal gebruikt worden voor het omzetten van voedingstoffen. Deze elektronen richten in de cel veel schade aan. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de elektronen in de cel verwijderd kunnen worden door de aanmaak van cholesterol te stimuleren. Dit biedt een mogelijk uitgangspunt voor een nieuwe behandeling voor dit type mitochondriële myopathie. In dit onderzoek zal daarom gekeken worden of de aanmaak van cholesterol in de cel gestimuleerd kan worden.

Testen van bestaande medicijnen

Om de aanmaak van cholesterol te stimuleren zullen onderzoekers proberen het cholesterol uit de cel te verwijderen. Dit lijkt averechts, maar door het verwijderen van cholesterol uit de cel denkt het lichaam dat er te weinig van is en zal het de productie omhoog schroeven. De onderzoekers zullen grote hoeveelheden bestaande medicijnen testen op hun vermogen cholesterol uit de cel te verwijderen. De middelen die dit kunnen, zullen vervolgens getest worden in cellen van patiënten en daarna in een model voor de ziekte. De onderzoekers hopen door gebruik te maken van bestaande medicijnen dat een eventuele behandeling snel beschikbaar komt.

Energiefabrieken van de cel

Mitochondriële myopathie is een verzamelnaam voor een groep van spierziekten waarbij de energievoorziening van de spieren verstoord is. Bij mensen met een mitochondriële myopathie functioneren de energiefabriekjes die in de cellen van het lichaam zitten, de mitochondriën, niet goed. Hierdoor worden voedingstoffen niet goed omgezet en krijgen de spieren te weinig energie om goed te functioneren. Voor geen enkele mitochondriële myopathie is een medicijn beschikbaar, maar een behandeling is dichterbij dan ooit.

Help mee        Lees meer over mitochondriële myopathie

Voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten is geld nodig, veel geld. Daarom wil het Prinses Beatrix Spierfonds samen met Spierziekten Nederland een (of meerdere) actie(s) starten voor dunnevezelneuropathie. Het doel hiervan is geld inzamelen om meer onderzoek naar deze ziekte mogelijk te maken. Het ingezamelde geld wordt voor 100% besteed aan onderzoek naar dunnevezelneuropathie.

Actievoeren is niet moeilijk

Voor het voeren van actie hebben we jouw steun hard nodig! Actievoeren hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt denken aan een kleine actie, maar een grote actie kan natuurlijk ook. Doe mee met een wedstrijd en laat je sponsoren, bak taarten en vraag een bijdrage of organiseer een benefietconcert. Je hoeft het niet alleen te doen, denk ook aan partner, vrienden, ouders, broers, zussen of kinderen. Voor dunnevezelneuropathie zijn er nog geen acties en staan we helemaal aan het begin. Wat we precies gaan doen, bepalen we daarom graag samen met onze achterban!

Denk met ons mee

Samen met Spierziekten Nederland organiseren we een brainstormoverleg op vrijdagmiddag 28 oktober om 13.30 uur. De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Spierziekten Nederland, Luitenant Generaal van Heutszlaan 6 in Baarn. We nodigen iedereen graag uit deze middag mee te denken over leuke, creatieve en inspirerende ideeën om geld in te zamelen voor dunnevezelneuropathie. Ook als er nog geen (concreet) ideeën zijn, maar wel graag in actie wilt komen, ben je van harte welkom.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor 28 oktober en/of meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar actie@spierfonds.nl.

Mocht je deze dag niet in de gelegenheid zijn te komen, maar wil je wél graag meedenken over een leuke actie voor dunnevezelneuropathie, dan horen we dat heel graag!

 

meld je aan        Lees meer over dunnevezelneuropathie

De reden waarom het Prinses Beatrix Spierfonds ooit is opgericht, is ook één van de grootste successen van het fonds. Het was namelijk de polio-epidemie die in de jaren vijftig van de vorige eeuw leidde tot de oprichting van het Fonds ter bestrijding van de Kinderverlamming, het latere Prinses Beatrix Spierfonds.

succesverhaal - polio - onderzoeker - nollet - prinses beatrix spierfonds

Prof. dr. Frans Nollet doet in het AMC onderzoek naar revalidatie bij het postpoliosyndroom.

Van polio naar postpoliosyndroom

Het poliovirus vernietigt een deel van de motorneuronen – zenuwcellen die het signaal om te bewegen aan de spier overbrengen. Hierdoor ontvangen de spieren te weinig of geen signalen. Na enige tijd treedt herstel op: de overlevende motorneuronen maken nieuwe contactpunten op de spier. Het signaal dat wordt doorgegeven is weer sterk genoeg om beweging van de spier mogelijk te maken. Een deel van de mensen die ooit polio heeft gehad, krijgt het postpoliosyndroom. De nieuwe contactpunten raken waarschijnlijk overbelast en gaan kapot. Met spierzwakte, gewrichtspijn en vermoeidheid tot gevolg.

Inenting maakt van polio een zeldzaamheid

De polio-epidemie in 1956 maakte meer dan 2000 slachtoffers en was de directe aanleiding voor de oprichting van wat nu het Prinses Beatrix Spierfonds is. Met name kinderen werden getroffen door de virusziekte. Om te beginnen hielp het fonds om het Rijksvaccinatieprogramma uit te voeren: een inenting tegen alle drie de typen poliovirus voor iedereen die na 1945 geboren was of werd. Dankzij dit unieke programma is polio na 1957 in Nederland een zeldzaamheid geworden die alleen nog voorkomt bij mensen die niet ingeënt zijn. Bovendien is in 1962, toen de achterstand ingelopen was en alleen nieuwgeborenen nog ingeënt hoefden te worden, het programma uitgebreid tot het huidige DKTP-vaccinatieprogramma, dat bescherming tegen meerdere ziekten biedt.

Het bijzondere van polio is dat het lichaam zich vaak deels herstelt als het virus uitgeraasd is. Tot zo’n twintig jaar geleden werd gedacht dat de stabilisatie permanent was. “Maar uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 60% van alle voormalige poliopatiënten het postpoliosyndroom krijgt”, zegt prof. dr. Marianne de Visser, neuroloog en hoogleraar neuromusculaire ziekten aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC). Gemiddeld treedt het zo’n vijftien jaar na de besmetting met polio op. De spierkracht neemt hierbij langzaam af, met 1 à 2% per jaar. Dat lijkt niet veel, maar opgeteld betekent het dat er door de jaren heen heel wat aan kwaliteit van leven wordt ingeboet.

Het vaccinatieprogramma tegen polio heeft ervoor gezorgd dat de ziekte nauwelijks meer voorkomt in Nederland.

Revalidatie voor een betere kwaliteit van leven

Net als bij polio zijn de ernst van de ziekte en de impact op het leven van de patiënt positief te beïnvloeden met de juiste revalidatietherapie. “Het is dan ook heel belangrijk dat mensen met het postpoliosyndroom de juiste diagnose krijgen”, zegt prof. De Visser. Prof. dr. Frans Nollet is een van de onderzoekers aan het AMC die zich vooral met revalidatie bezighouden. De hoogleraar revalidatiegeneeskunde: “Tijdens de revalidatie werken patiënten aan het indammen van het verlies van spierkracht en aan het op peil houden van hun functioneren. Dankzij onderzoek komen er steeds betere revalidatieprogramma’s, die steeds persoonlijker kunnen worden afgesteld, en vindt er grote vooruitgang plaats op het gebied van ortheses.”

nieuws-actie-cheque appelstap - prinses beatrix spierfonds

De Lionsclub overhandigen de cheque aan Geke van Buizen, regio coördinator Prinses Beatrix Spierfonds

De Lionsclub uit Ooststellingwerf heeft met de ‘Appelstap’ maar liefst € 4600,- opgehaald voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Het geld is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Meer dan 700 mensen hebben 10 september jongstleden meegedaan aan de eerste editie van wandelbelevenis ‘Appelstap’ in Appelscha. Omdat er zoveel mensen hebben meegewandeld kon de Lionsclub Ooststellingwerf een cheque van € 4600,- overhandigen aan regio coördinator Geke van Buizen van het Prinses Beatrix Spierfonds. `Het is mooi om te zien hoeveel mensen er mee hebben gelopen met de Appelstap en dat hierdoor een prachtig bedrag is opgehaald voor onderzoek naar spierziekten`, aldus Geke.

Over de Lionsclub

Lionsclub Ooststellingwerf is opgericht in 1997 en is een gemengde club met 22 leden. Alle leden zijn afkomstig uit of werkzaam in Ooststellingwerf. Binnen de club zijn er verschillende commissies. Eén van de belangrijkste taken van deze serviceclub is het verwerven van inkomsten voor goede doelen.

Kom ook in actie

 

onderzoek - scholarship - sc16-02 Jamie Verhoeven - prinses beatrix spierfonds

Jamie liep stage aan het Institut de Myologie in Parijs.

Jamie Verhoeven, geneeskundestudent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, liep drie maanden stage in Parijs. In haar onderzoek beschreef ze de uiterlijke kenmerken van de ziekte van Brody.

Een moeilijk te herkennen spierziekte

“De ziekte van Brody is een zeldzame spieraandoening waarbij de spieren na explosieve/snelle krachtlevering niet goed kunnen ontspannen. De spieren worden dan stijf. Het betreft een zeldzame aandoening met vooralsnog weinig duidelijke herkenbare kenmerken. Hierdoor is het lastig om de ziekte van Brody te herkennen in de spreekkamer. Gedurende mijn tijd in Parijs heb ik de uiterlijke kenmerken van de ziekte van Brody in zo groot mogelijk detail beschreven. Hiermee hopen we de kennis rondom deze zeldzame aandoening te vergroten en een beter handvat te kunnen bieden voor herkenning en diagnose.”

Uiterlijke kenmerken

“Onze resultaten laten zien dat de ziekte van Brody zich presenteert met vertraagde ontspanning van de spieren, wat wordt bemerkt door de patiënt als ‘verstijving’ van de spieren bij inspanning. De stijfheid is in sommige gevallen pijnlijk en kan verergert worden door kou. De klachten ontstaan op zeer jonge leeftijd (onder de tien jaar), en zowel de benen, de armen en vaak ook de oogleden zijn aangedaan. De patiënt kan er gespierd uit zien, terwijl hij niet goed in staat is om te sporten. In tegenstelling tot eerdere beschrijvingen, blijken de patiënten geen kramp te hebben en geen objectief te meten uitgesproken spierzwakte, hoewel patiënten wel kunnen beschrijven dat ze zwakte ervaren.”

“De vertraagde spierontspanning kan in de spreekkamer het best onderzocht worden met een dynamische test, waarbij de patiënt wordt gevraagd een beweging snel en repetitief uit te voeren. Ook de patiënt laten rennen of een trap op sprinten zijn zeer nuttige testen voor deze diagnose. Maar tot op heden blijft de enige manier om de diagnose met zekerheid te stellen, genetisch onderzoek.”

Prachtige tijd in Parijs

“De afgelopen maanden in Parijs zijn heel snel voorbij gegaan en waren fantastisch! Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. We hebben heel veel voortgang geboekt in het onderzoek naar de ziekte van Brody en het lijkt een veelbelovend artikel te gaan worden. Het was mijn eerste keer echt fulltime onderzoek doen en ik heb er van genoten. Een dergelijke stage, zeker in het buitenland, is een geweldige ervaring en ik wil dan ook iedereen die dit medemogelijk heeft gemaakt ontzettend bedanken. Voornamelijk mijn begeleiders in Nijmegen en in Parijs, en natuurlijk het Prinses Beatrix Spierfonds voor alle hulp! Ik hoop dan ook echt nog eens terug te keren naar het prachtige Parijs en ik hoop ook zeker betrokken te blijven in de onderzoekswereld.”

Scholarship

De onderzoeksstage van Jamie werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen lopen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.

Help mee        Lees meer over het stimuleren van onderzoekstalent

nieuws-subsidierondes-gesloten-prinses-beatrix-spierfondsOnze subsidierondes zijn gesloten. Onderzoekers hadden tot vandaag de tijd hun onderzoeksaanvragen bij ons in te dienen. We hebben maar liefst 33 aanvragen binnen gekregen. Alleen de beste onderzoeken worden gefinancierd, het aantal hangt af van onze beschikbare fondsen. Wil jij meehelpen zoveel mogelijk onderzoeken mogelijk te maken? Doneer dan nu!

Doneer nu

Jaarlijkse subsidierondes

Om spierziekten de wereld uit te helpen, is wetenschappelijk onderzoek onmisbaar. Het Prinses Beatrix Spierfonds steunt daarom onderzoek dat leidt tot het ontwikkelen van behandelingen. De subsidieronde ‘Op weg naar therapie’ richt zich op alle stappen naar een gerichte behandeling voor spierziekten. Maar omdat het vinden van een behandeling een lange weg is, financieren we ook onderzoek dat de kwaliteit van leven van patiënten nu kan verbeteren. Dit is het doel van onze subsidieronde ‘Een beter leven voor spierziektepatiënten nu’.

Nederlandse onderzoekers hadden tot vandaag de tijd om een onderzoeksvoorstel in een van deze rondes in te dienen. Hierin omschrijven zij wat ze willen onderzoeken, hoe ze dit willen doen, wat dit gaat kosten en wat dit uiteindelijk oplevert voor de patiënt.

33 nieuwe aanvragen

We hebben maar liefst 33 onderzoeksaanvragen binnen gekregen, waarvan 24 in de subsidieronde ‘Op weg naar therapie’ en 9 in de subsidieronde ‘Een beter leven voor spierziektepatiënten nu’. Voor de volgende ziekten zijn aanvragen ingediend: ALS, CIAP, CIDP, congenitale spierdystrofieën, dermatomyositis, dunnevezelneuropathie, FSHD, Guillain-Barré syndroom, limb girdle spierdystrofie, mitochondriële myopathie, multifocale motore neuropathie, myasthenia gravis, myositis, myotone dystrofie, nemaline myopathie, OPMD, SMA, spierziekten algemeen en de ziekte van Duchenne.

Beoordelingsprocedure

De komende maanden worden de aanvragen beoordeeld door drie partijen: buitenlandse experts, onze Wetenschappelijke Adviesraad, en een gebruikerscommissie bestaande uit patiënten en zorgverleners. Zij beoordelen de aanvragen op relevantie voor de patiënt, kwaliteit en kans op vervolg. Uiteindelijk worden de onderzoeken van de hoogste kwaliteit gefinancierd, zodat we weer een stapje dichterbij ons doel komen: spierziekten de wereld uit! Volgend jaar april wordt bekend welke onderzoeken van start gaan.

Lees meer over onze werkwijze
nieuws-dance-dance-dance-chequefoto-prinses-beatrixspierfonds

Inge en Ferry overhandigen de cheque aan Sonja van de Velden, Prinses Beatrix Spierfonds

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft 25.000 euro ontvangen van de VriendenLoterij, dankzij het televisieprogramma ‘Dance Dance Dance’ van RTL 4. Acteur Ferry Doedens en Olympisch zwemkampioen Inge de Bruijn streden mee in het dansprogramma voor een zelfgekozen goed doel. Afgelopen zaterdag moesten zij de show verlaten, maar met hun deelname verdienden zij wel 25.000 euro voor meer onderzoek naar spierziekten.

Onderzoek naar SMA

Met de €25.000 van de VriendenLoterij kunnen wordt zeven maanden onderzoek gedaan naar de spierziekte SMA. Voor SMA worden inmiddels meerdere mogelijke geneesmiddelen getest bij patiënten. Maar om de werkzaamheid van deze geneesmiddelen te beoordelen, zijn gevoelige meetinstrumenten nodig. In dit onderzoek wordt de bruikbaarheid van MRI als meetinstrument onderzocht. En dat allemaal dankzij de fantastische prestatie van Ferry en Inge!

Olympisch zwemkampioen Inge de Bruin: “Als zwemster weet ik als geen ander hoe belangrijk spieren voor je zijn. Als je naar mensen kijkt met SMA dan besef je dat je echt gezegend bent met je gezondheid en dat al je spieren functioneren. Daarom hebben Ferry en ik als fanatieke sporters gekozen om te dansen voor het Prinses Beatrix Spierfonds.”

Samenwerking met de VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt het Prinses Beatrix Spierfonds dankzij haar deelnemers. Vorig jaar ontving de organisatie ruim 860.000 euro in haar strijd om alle spierziekten de wereld uit te krijgen. Sinds 2002 heeft het Prinses Beatrix Spierfonds ruim 10,5 miljoen euro van de VriendenLoterij ontvangen.

Kom ook in actie