Niet één, maar liefst vier evenementen in de strijd tegen spierziekten! Studentenvereniging A.S.V Taste uit Enschede komt de hele maand maart in actie met ‘Taste Spaart voor Spieren’. Dinsdag 6 maart opende ze hun actie tijdens een geweldig benefietdiner.

Maar de vereniging doet nog meer. Op woensdag 14 maart geven zij een feest in hun eigen kroeg  de ‘Sociëteit Antigoon’ in Enschede. Het belooft een gezellige avond te worden. Ben je in de buurt en nog geen plannen? Dan ben je welkom om een biertje/wijntje/frisje mee te drinken!

Ook organiseren ze op donderdag 22 maart speciaal voor alle leden een veiling op hun sociëteit. Hierbij zijn verschillende items gesponsord door restaurants, winkels en andere zaken in Enschede. Ook een aantal leden leveren mooie items voor de veiling; van een privé poolparty tot een ontbijt op bed. Niets is te gek!

Om de actiemaand af te sluiten wordt het ‘Ei van Ko’ in het centrum van Enschede omgetoverd tot een ‘Taste Spaart voor Spieren’-markt. Deze markt is op dinsdag 27 maart van 12.00 uur tot 22.00 uur en er is van alles te beleven!

Wil je meer weten over de evenementen? Kijk dan op de facebookpagina van A.S.V Taste: https://www.facebook.com/asvtaste/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robbert Neijenhuis (Prinses Beatrix Spierfonds) ontvangt de cheque van Wolter Kroes. Foto: Roy Beusker

Tijdens het Goed Geld Gala op maandag 19 februari 2018 overhandigde de VriendenLoterij ons een cheque van maar liefst € 917.266. Een fantastisch bedrag dat we zullen besteden aan wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. De VriendenLoterij is een belangrijke partner in de strijd tegen spierziekten.

Goed Geld Gala

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala maakte de VriendenLoterij bekend dat er in 2018 maar liefst 56,6 miljoen euro gaat naar Nederlanders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De half miljoen deelnemers die het afgelopen jaar meespeelden met de VriendenLoterij zorgen hiervoor. De helft van ieder door hen gekocht lot gaat naar goede doelen die zich richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van Nederlanders.

MEESPELEN IN DE VRIENDENLOTERIJ

De deelnemers aan de VriendenLoterij kunnen zelf bepalen naar welk goed doel de helft van hun inleg gaat. Inmiddels spelen bijna een half miljoen deelnemers mee voor 43 goede doelen en 3.200 clubs en verenigingen.

Wil je ook iedere maand kans maken op mooie prijzen en daarmee direct het Prinses Beatrix Spierfonds steunen? Vul dan de aanmeldbon in. Kijk voor meer informatie over de VriendenLoterij op www.vriendenloterij.nl.

Nusinersen (Spinraza) is werkzaam bij kinderen met een latere vorm van SMA. Dat concluderen de onderzoekers van een groot internationaal onderzoek: de Cherish studie. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert ook onderzoek naar SMA. Help jij mee?

Doneer direct voor SMA

 Cherish studie

Nusinersen is een speciaal voor SMA ontwikkeld medicijn en wordt door middel van een ruggenprik toegediend. In dit fase 3 onderzoek (de CHERISH studie) werd de werkzaamheid van het medicijn getest bij kinderen waarbij de eerste symptomen zich na een leeftijd van 6 maanden voordeden (meest waarschijnlijk SMA type 2 of 3). Aan het onderzoek deden 126 kinderen mee tussen de 2 en 12 jaar oud. Een groep van 84 kinderen kreeg het medicijn, de andere 42 kinderen vormden de controlegroep.

Eindresultaten

Het effect van het medicijn werd gemeten door te kijken naar motorische mijlpalen zoals zitten, staan en lopen. Bij de tussentijdse analyse werd al een significant verschil gevonden tussen de nusinersen groep en de controlegroep. Dit leidde ertoe dat het onderzoek vroegtijdig werd stopgezet: het zou niet ethisch zijn geweest om de kinderen in de controlegroep het medicijn nog langer niet te geven. De eindresultaten zijn nu gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 57% van de kinderen uit de nusinersen groep significant verbeterde op het motorisch functioneren. Dit in vergelijking met 26% van de kinderen uit de controlegroep. Het grootste resultaat werd gezien bij jongere kinderen en bij kinderen die snel na de start van symptomen werden behandeld. De onderzoekers concluderen hieruit dat nusinersen ook bij kinderen met een latere vorm van SMA werkzaam is.

IN DE GENEN

Mensen met SMA hebben door een erfelijke afwijking in het SMN1 gen een tekort aan het SMN-eiwit dat de motorische zenuwcellen in leven houdt. Een soort reservekopie van het SMN1 gen, SMN2, is bij SMA-patiënten wel functioneel. Ook dit gen produceert het SMN-eiwit, maar een verkorte versie ervan, waardoor het zijn werk niet goed kan doen. Het nieuwe medicijn nusinersen (Spinraza) past het SMN2 zo aan dat een volledig SMN-eiwit geproduceerd wordt. Naar schatting heeft het medicijn bij 60% van de kinderen effect.

Meer weten?

Het artikel is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The New England Journal of Medicine en is hier tegen betaling te lezen. Lees hier meer over medicijnontwikkeling voor SMA.

Lees meer over SMA

Op 15 januari werd door studenten van Hogeschool Schoevers het Goede doelen Diner georganiseerd. De studenten van Hogeschool Schoevers, kregen de opdracht om een evenement te organiseren waarvan de opbrengst in zijn geheel naar Prinses Beatrix Spierfonds zou gaan.

Zes meiden kwamen tot het idee om een diner te organiseren. Zij hadden gelukkig een aantal maanden de tijd om alles tot in de puntjes te kunnen organiseren. Zo hebben zij vele sponsors kunnen vinden die aan deze avond hebben bij kunnen dragen. Het diner vond plaats bij restaurant Una Volta te Culemborg.

Alle gasten kregen een 4-gangen diner geserveerd. Mirka Broekman, regiomanager van het fonds, was ook te gast deze avond. Zij opende het diner met een presentatie over het fonds en vertelde waar de opbrengst van de avond naar toe gaat; wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. De avond werd verder ingevuld met live entertainment en als afsluiting was er een loterij waarbij de aanwezigen prachtige prijzes konden winnen.

Mede dankzij de vele sponsors hebben de studenten het geweldige totaalbedrag €3.110,90 hebben opgehaald!

 

 

 

 

 

 

 

Start ook een statiegeldactie      Lees meer over spierziekten

Tijdens het Fascinating Jazz benefietconcert gaven Joke Bruijs, Frits Landesbergen, Pieter van Santen en Edwin Corzilius een speciaal optreden voor onderzoek naar de spierziekte dunnevezelneuropathie (DVN).  Een uitverkochte zaal vol jazzliefhebbers genoot zondag 4 februari van het prachtige concert in het Golden Tulip Hotel Zoetermeer.

De volledige opbrengst van de kaartverkoop kwam ten goede aan het Prinses Beatrix Spierfonds. Ook werkten Joke en haar band geheel belangeloos mee aan dit concert. Daar bovenop doneerden zij ook nog eens een flink bedrag per verkochte cd.

De steun vanuit het publiek, de muzikanten en de organisatie voor dit goede doel was voelbaar en hartverwarmend. Na afloop van het concert kon een cheque worden overhandigd aan Rianne Heijnen, ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Door de extra donaties van het publiek heeft het concert ruim € 2000,- opgebracht! Dit bedrag komt geheel ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar dunnevezelneuropathie.

Kom ook in actie        Lees het verhaal van Rianne

Zondag 11 februari 2018 is er aandacht voor spierziekten in de ziekenhuisserie ‘CMC‘. De verhaallijnen van ‘CMC’ zijn gebaseerd op realistische medische thema’s die worden ondersteund door acht gezondheidsfondsen, waaronder het Prinses Beatrix Spierfonds.

In deze aflevering staat het verhaal van Lana centraal. Na een keelinfectie komt ze in het ziekenhuis terecht met vage klachten. Ze blijkt een ernstige spierziekte te hebben, waardoor ze binnen korte tijd verlamd raakt. Na een paar heftige weken, herstelt haar lichaam zich weer langzaam, maar er blijven zeer waarschijnlijk restverschijnselen over.

Een spierziekte kan iedereen overkomen

Iedereen kan een spierziekte krijgen. Wil je weten hoe het jou kan overkomen? Ga naar www.spierfonds.nl en doe de test.

Doe de test

Vrijdag 26 januari vergaderde de Advies Commissie Pakket (ACP) over de vergoeding van nusinersen (Spinraza) voor de spierziekte SMA. De commissie ziet het belang van het middel voor de patiëntengroep in, maar vindt de prijs van het middel veel te hoog.

Advies naar minister

Op vrijdag 26 januari vergaderde de Advies Commissie Pakket (ACP) van Zorginstituut Nederland over de vergoeding van nusinersen (Spinraza). Zij zien het belang van het middel en “pleiten ervoor dat het middel snel beschikbaar komt voor de patiëntengroepen waarvoor het middel bewezen effectief is”. Ook adviseert de commissie “om afspraken te maken over het bevorderen van onderzoek naar de werking van het middel bij oudere leeftijdsgroepen, zodat ook voor hen op termijn een uitspraak kan worden gedaan over vergoeding.” De prijs van het middel is op dit moment echter nog veel te hoog voor opname in het basispakket. De commissie adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dan ook “met de fabrikant te onderhandelen over een zeer significante prijsverlaging”.

Lees hier het volledige advies van de APC.

In de sluis

Nusinersen is een medicijn ontwikkeld voor mensen met de spierziekte SMA. Net als andere geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, is nusinersen erg duur. Zo duur, dat het niet zonder meer wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar. Hier is simpelweg geen geld voor. Daarom heeft de minister van VWS in mei 2017 nusinersen in de ‘pakketsluis’ geplaatst. Dit houdt in dat het middel pas voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komt, als de volgende acties zijn uitgevoerd:

  • Zorginstituut Nederland heeft over vergoeding geadviseerd;
  • De minister van VWS heeft succesvol met de fabrikant over de prijs onderhandeld.
Lees meer over medicijnontwikkeling voor SMA

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van dr.
Vered Raz.

Bij OPMD gaat er op latere leeftijd iets mis met het eiwit-afbraaksysteem van het lichaam. Onderzoekers hebben in het laboratorium een manier gevonden om dit systeem te verbeteren. Voor verder onderzoek hebben we jouw steun nodig. Doneer nu!

Doneer nu

Opstapeling foute eiwitten

OPMD is een erfelijke spierziekte waarbij de spierkracht langzaam afneemt, beginnend bij de oogleden en keelspieren. De ziekte wordt veroorzaakt door een erfelijke fout, waardoor een eiwit in de spieren verkeerd wordt aangemaakt. Hierdoor stapelt het eiwit zich op, waardoor de spieren niet meer goed functioneren. Normaal gesproken worden dit soort verkeerd gevormde eiwitten opgeruimd door het eiwit-afbraaksysteem van de cel. Bij mensen met OPMD lijkt dit afbraaksysteem minder goed te werken. Dit zou de spierzwakte bij mensen met OPMD kunnen verklaren.

Behandeling in cellen

In dit onderzoek, dat werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, werd de werkzaamheid van het eiwit-afbraaksysteem onderzocht in verschillende modellen voor OPMD. Onderzoekers ontwikkelden een methode om de activiteit van het afbraaksysteem precies te meten in de spieren. Hiermee toonden ze aan dat het afbraaksysteem inderdaad is aangetast bij modellen voor de ziekte. Ook vonden ze een manier om de werking van het afbraaksysteem te verbeteren in celmodellen van de ziekte. Dit zou een manier kunnen zijn om de spierzwakte bij mensen met OPMD te verbeteren. Verder onderzoek zal moeten aantonen of deze methode ook werkzaam is bij andere modellen voor de ziekte en uiteindelijk bij mensen.

Meer weten?

Het onderzoek naar OPMD werd uitgevoerd in het LUMC en het Radboudumc onder leiding van dr. Vered Raz en prof. dr. Baziel van Engelen.

Lees meer over het onderzoek

Sinds 2013 fietst er elk jaar een team van het Prinses Beatrix Spierfonds de Fietselfstedentocht in de strijd tegen spierziekten. Het afgelopen jaar hebben we ruim €20.000,- bij elkaar gefietst. Ook dit jaar doen wij op Tweede Pinksterdag 21 mei met een team mee aan de 235 kilometer lange tocht.

Voor deze mooie tocht hebben wij nog enkele startbewijzen beschikbaar. Wat vragen wij ervoor? Wij vragen elke deelnemer om een sponsorbedrag van €200,- op te halen, meer mag natuurlijk altijd. Hiervoor krijgt elke deelnemer een Prinses Beatrix Spierfonds wielrenshirt, bidon en een startbewijs. Om het sponsorbedrag op te halen kan er gebruik worden gemaakt van ons actieplatform: www.spieractie.nl

Wil jij, een familielid of vriend de uitdaging aangaan en meefietsen in de strijd tegen spierziekten? Stuur dan een mail met jouw gegevens naar actie@spierfonds.nl

meld je hier aan

Over de fietselfstedentocht

Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht door Friesland. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, ’s morgens tussen 05.00 uur en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers. Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers alle stempels bij de verschillende posten hebben gehaald en uiterlijk om 24.00 uur bij de laatste finishcontrole in Bolsward zijn.

Lees meer over de fietselfstedentocht
onderzoek - w.or17-15 lefeber - prinses beatrix spierfonds

Het onderzoeksteam bestaat uit dr. Nicol Voermans, prof. dr. Dirk Lefeber en prof. dr. Hans
van Bokhoven.

Bij dystroglycanopathieën is de verbinding van de spiercel met zijn omgeving verstoord, waardoor de spier zijn functie verliest. Het doel van dit onderzoek, gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, is om te kijken hoe deze verbinding hersteld kan worden. Help jij mee meer belangrijk onderzoek mogelijk te maken? Doneer dan nu!

Doneer nu

Slechte binding

Dystroglycanopathieën zijn erfelijke spierdystrofieën, die zich zowel op jonge als op latere leeftijd kunnen voordoen. Bij een dystroglycanopathie is de binding van de spiercel aan zijn omgeving verstoord. Hierdoor worden de krachten die spiercellen opwekken niet goed omgezet in beweging en verliest de spier zijn functie. Suikerketen spelen hierbij een belangrijke rol bij de binding met de omgeving. Bij dystroglycanopathieën is de opbouw van deze suikerketens verstoord.

Verstoorde suikerketens

Het doel van dit nieuwe onderzoek is om te begrijpen hoe dit komt. Onderzoekers zullen hiervoor de stofwisseling van suikers in de spier in kaart brengen. Hierbij maken ze gebruik van cellen van patiënten en van celmodellen. Op deze manier hopen de onderzoekers beter te begrijpen wat er mis gaat bij dystroglycanopathieën. En om manieren te vinden om de suikerketens te herstellen, bijvoorbeeld door de toevoeging van bepaalde suikers aan de voeding.

Meer weten?

Dit onderzoek is op 1 januari 2018 gestart en wordt uitgevoerd in het Radboudumc in Nijmegen onder leiding van prof. dr. Dirk Lefeber. In de loop van 2019 zullen de eerste tussentijdse resultaten bekend worden.

Lees meer over het onderzoek