Ambassadeur Jan Kooijman

Jan Kooijman (1981) is acteur en presentator. Tot voor kort was hij danser. Tien jaar lang danste hij bij het Scapino Ballet. In 2009 nam hij afscheid van het vermaarde gezelschap en daarmee ook van zijn danscarrière. Hij bleef in de spotlights als presentator en acteur in verschillende series en films. Ook trad hij op als jurylid in een aantal dansprogramma’s. Sinds september 2013 is Jan Kooijman onze ambassadeur.

Dans en spierziekten

“Toen ik werd gevraagd om ambassadeur te worden van het Prinses Beatrix Spierfonds, heb ik niet lang nagedacht. Ik heb zelf bijna 10 jaar lang gedanst bij het Scapino Ballet en weet dus heel goed hoeveel spierkracht het kost om goed te dansen, spierkracht die mensen met een spierziekte juist niet hebben.” In eerste instantie dacht Jan: er is toch geen groter contrast denkbaar dan tussen dansers en mensen met een spierziekte? Maar er zijn ook sterke overeenkomsten. Zowel spierpatiënten als dansers gebruiken elke dag hun spieren tot het uiterste. “Mensen met een spierziekte voeren alleen een heel andere en veel ongelijkere strijd dan dansers.”

Wat me zo raakt aan mensen met een spierziekte is hun geweldige veerkracht.

Voordat Jan ambassadeur werd heeft hij zich verdiept in het werk van het fonds. “Ik heb veel gelezen en een congres van wetenschappers bijgewoond. Maar ik heb vooral patiënten gesproken. En dat heeft een diepe indruk gemaakt. Wat me zo raakt aan mensen met een spierziekte is hun geweldige veerkracht. Ik ontmoet geen mensen die focussen op wat ze allemaal niet kunnen. De patiënten die ik spreek, kijken naar wat ze wél kunnen en daar willen ze zoveel mogelijk uit halen. Dat herken ik, dat is de mentaliteit van een danser.”

 

Bekijk alle Gezichten van het fonds