Antisense therapie op maat voor myotone dystrofie

Laatste update: 17-12-2019

Myotone dystrofie wordt veroorzaakt door een herhaling in het DNA, waardoor een schadelijk molecuul wordt geproduceerd. De lengte van herhaling in het DNA heeft mogelijk invloed op de werking van medicijnen, oligonucleotiden, die voor myotone dystrofie ontwikkeld worden. In dit onderzoek zal dit worden uitgezocht.

Myotone dystrofie is een erfelijke spierziekte die wordt veroorzaakt door een herhaling in het DNA. De vertaling van deze DNA-informatie in de cel leidt tot de vorming van schadelijke kopieën. Deze kopieën brengen ernstige schade toe aan cellen in de spieren en de hersenen. Hoe langer de herhaling in het DNA is, hoe ernstiger de ziekte is. De lengte van de herhaling en dus de ernst van de ziekte verschilt enorm tussen patiënten. In een eerder onderzoek zijn potentiële medicijnen geïdentificeerd, zogenaamde oligonucleotiden, voor myotone dystrofie. Deze medicijnen binden aan de schadelijke DNA-kopieën en geven zo een signaal dat ze vernietigd moet worden. Het is mogelijk dat de lengte van de herhaling in het DNA invloed heeft op de werking van de oligonucleotiden.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te testen in hoeverre de werking van oligonucleotiden afhankelijk is van de lengte van de DNA-herhaling. Hiervoor zullen de onderzoekers verschillende typen oligonucleotiden testen in spier- en hersencellen met verschillende DNA-herhalingen en vervolgens in een model voor de ziekte. Zo verwachten de onderzoekers de werking van de medicijnen te kunnen verbeteren en de introductie van een succesvolle therapie voor myotone dystrofie te bevorderen.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is in de loop van 2019 gestart. De eerste resultaten zullen in de loop van 2020 bekend worden.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. D.G. Wansink & prof. dr. R. Brock
Centrum: Radboudumc
Looptijd: 01-09-2019 t/m 01-09-2023
Bedrag: € 280.000,-
Thema: Beter behandelen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties