Een behandeling op maat voor GBS en CIDP

Laatste update: 29-10-2019

De spierziekten GBS en CIDP zijn te behandelen met immunoglobulinen. Maar deze behandeling slaat niet bij iedereen aan. Dit onderzoek hoopt antwoord te geven op de vraag hoe mensen met GBS of CIDP het beste behandeld kunnen worden met immunoglobulinen.

prof. dr. bart jacobs - prinses beatrix spierfonds (2)

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) en CIDP zijn spierziekten waarbij de zenuwen ontstoken raken. Dit leidt tot verlamming van de spieren. Bij GBS gaat dit snel, bij CIDP meer geleidelijk. Beide spierziekten kunnen worden behandeld met menselijke antistoffen, zogenoemde immunoglobulinen. Deze behandeling slaat echter niet bij alle patiënten aan; sommige patiënten verbruiken de immunoglobulinen erg snel en hebben wellicht baat bij een hogere dosis. In een eerder onderzoek heeft het Rotterdamse onderzoeksteam een model ontwikkeld waarmee bij individuele patiënten berekend kan worden hoe snel de immunoglobulinen verbruikt zullen worden en wat het effect zal zijn van de behandeling.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om dit model te testen in de praktijk. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van klinische gegevens en bloedmonsters die in eerdere klinische trials zijn verzameld bij mensen met GBS en CIDP. De onderzoekers verwachten dat sommige mensen met GBS een hogere dosis of langere behandeling nodig hebben. Bij mensen met CIDP verwachten ze de dosis en de frequentie van de behandeling beter te kunnen instellen. Zo hopen de onderzoekers alle patiënten een behandeling op maat te kunnen geven.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek start naar verwachting eind 2019. De eerste resultaten zullen eind 2020 bekend worden.

Over het onderzoek
Onderzoekers: prof. dr. B.C. Jacobs, prof. dr. P.A. van Doorn & Prof. dr. T. van Gelder
Centrum: Erasmus MC
Looptijd: 3,5 jaar
Bedrag: € 279.644,-
Thema: Beter behandelen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties