Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

De rol van anti-Mup44 autoantistoffen bij inclusion body myositis

Laatste update: 09-11-2017

De precieze oorzaak van inclusion body myositis is nog niet bekend. Recent is ontdekt dat het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen een eiwit in de spieren. Hoe deze antistoffen leiden tot de symptomen, is onduidelijk. Dit onderzoek richt zich op het ontrafelen van dit ziektemechanisme. Ook wordt bekeken of de antistoffen gebruikt kunnen worden bij het stellen van de diagnose. De resultaten zullen het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden makkelijker maken.

Inclusion body myositis (IBM) is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door spierzwakte en verlies van spiermassa. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar zowel verouderingsprocessen als reacties van het afweersysteem spelen een rol bij het ontstaan en ontwikkelen van de ziekte. Recent hebben de onderzoekers ontdekt dat mensen met IBM antistoffen maken tegen een lichaamseigen spiereiwit. Deze zogenaamde anti-Mup44 autoantistoffen spelen mogelijk een rol bij het ziektemechanisme en het verloop van de ziekte.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt bepaald hoeveel anti-Mup44 autoantistoffen patiënten hebben en wordt het spiereiwit onderzocht waartegen deze antistoffen gericht zijn. Deze kennis is, samen met de ziektekenmerken en het ziekteverloop, van belang voor de diagnose, prognose en eventuele behandeling van IBM. Daarnaast geven de resultaten van dit onderzoek inzicht in de rol van het afweersysteem bij het ziektemechanisme van IBM.

Eindresultaten

De onderzoekers ontwikkelden een test om de aanwezigheid van de antistoffen in het bloed van patiënten makkelijk te kunnen onderzoeken. Uit de resultaten bleek dat antistoffen bij 37% van de patiënten met IBM voorkomt, terwijl deze bij andere spierziekten niet of nauwelijks aangetroffen worden. De test zal binnenkort in de kliniek worden geïmplementeerd. Uit het bestuderen van klinische eigenschappen van IBM-patiënten lijkt het erop dat de aanwezigheid van de antistoffen gepaard gaat met specifieke motorische beperkingen, bepaalde afwijkingen in het spierbiopt en een wat kortere overleving. Het spiereiwit waar de antistoffen tegen gericht zijn, komt op specifieke plaatsen in de spiervezels voor. Deze lokalisatie van het eiwit in spiercellen van IBM-patiënten lijkt niet merkbaar af te wijken van die bij de andere vormen van myositis.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Prof. dr. G.J.M. Pruijn & prof. dr. B.G.M. van Engelen
Centrum: Radboudumc
Looptijd: 01-05-2013 t/m 01-06-2017
Bedrag: € 250.000,-
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar inclusion body myositis, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met inclusion body myositis? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter