Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Exoskeleton arm voor mensen met SMA

Laatste update: 11-04-2019

Een prominent kenmerk van SMA is het verzwakken van de armspieren. In dit onderzoek wordt de arm- en handfunctie van mensen met SMA onderzocht voor de ontwikkeling van een arm-exoskeleton specifiek voor SMA.

onderzoek - W.OB16-20 de groot - sma - prinses beatrix spierfonds

Het zo lang mogelijk kunnen gebruiken van de arm- en handfunctie wordt door mensen met SMA als één van de belangrijkste doelen gezien in het behoud van de kwaliteit van leven. Er is inmiddels een prototype voor een armondersteuner (een exoskeleton) ontwikkeld voor de arm bij Duchenne-patiënten. Dit is een orthese die gebruikt kan worden om langdurige activiteiten met de arm, zoals computeren, eten, en zelfverzorging, te ondersteunen. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de armfunctie van mensen met SMA en Duchenne vrij vergelijkbaar is. Wellicht is het ontworpen prototype dus ook toepasbaar voor mensen met SMA.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt de arm- en handfunctie van mensen met SMA in detail onderzocht. Zo kan worden bepaald of de armondersteuner die voor Duchenne is ontwikkeld ook toegepast kan worden bij mensen met SMA.

Eindresultaten

De onderzoekers bekeken de armfunctie van 17 mensen met SMA met verschillende ziekte-ernst. Hieruit blijkt dat, anders is dan bij mensen met Duchenne, de mogelijkheden tot armbewegingen vooral bepaald worden door de spierkracht en niet door verkortingen van spieren (contracturen). Daarnaast neemt de armfunctie af naarmate de ziekte vordert, maar zijn er grote verschillen tussen patiënten.
De onderzoekers testten vervolgens het prototype exoskeleton bij 3 mensen met SMA en 3 mensen met Duchenne. Ze zagen dat de armondersteuner de vermoeibaarheid van de armen vermindert en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten makkelijker maakt. Wel zijn enkele aanpassingen nodig voor mensen met SMA om de handfunctie te ondersteunen.

‘SMA de wereld uit!’

Met de campagne ‘SMA de wereld uit!‘ hebben we dit onderzoek kunnen financieren. Laten we er samen voor zorgen dat ook het volgende onderzoek zo snel mogelijk van start kan gaan!

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. I. de Groot
Centrum: Radboudumc
Looptijd: 01-07-2016 t/m 01-05-2018
Bedrag: € 99.550,- (financiering door 'SMA de wereld uit!')
Thema: Goede hulpmiddelen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar SMA.

Doneer voor SMA

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘SMA de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar SMA, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met SMA? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter