Sylvi heeft zelf een spierziekte en ze is de Actieheld van 2014

Toen Sylvi 9 was, richtte ze haar eigen Allesbedrijf op. Daarmee zamelt ze geld in voor de zoektocht naar een medicijn voor SMA. De complete opbrengst maakt ze over aan het Prinses Beatrix Spierfonds. Heel ambitieus stelde ze zich ten doel om € 1.000 op te halen. Na 8 maanden staat de teller op het ongelooflijke bedrag van bijna € 15.000. Niet voor niets verkozen de bezoekers van het Spierziektecongres haar in september tot Actieheld van 2014.

Wij willen rennen en springen

Sylvi en haar broertje Jarno hebben allebei SMA type 3. Hij kan nog lopen, zelf zit Sylvi in een rolstoel. “Wij willen heel graag rennen en springen, net als andere kinderen,” legt ze uit, “en dat kan alleen maar als ze een medicijn vinden. Daar is heel veel geld voor nodig. Help SMA de wereld uit, dat is het doel!” Begin dit jaar maakte haar moeder Wendy een actiepagina aan op spieractie.nl. In het blog is te zien welke acties het Allesbedrijf organiseert en wat de opbrengst is. Iedere cent gaat rechtstreeks naar het Prinses Beatrix Spierfonds, specifiek voor onderzoek naar SMA.

Superdepuper!

Sylvi is inmiddels 10 en heeft, naast school, haar handen vol aan het goed lopende Allesbedrijf. In een grote map houdt ze alles bij. Welke klasgenoten, familieleden en vrienden er allemaal meewerken. De flyers die ze uitdelen. De ideeën die ze bedenken. En wat de acties allemaal opleveren. Het verbaast haar keer op keer hoeveel mensen haar project een warm hart toedragen en hoeveel geld er binnenkomt. “Onvoorstelbaar, zo’n kettingreactie,” vindt haar moeder. “Superdepuper!”, zegt Sylvi.

Wat Sylvi en haar jonge medewerkers zoal doen om geld in te zamelen? Letterlijk van alles: cupcakes bakken en verkopen, loterijen op jaarmarkten, tekeningen verkopen via haar tante, fietsen schoonmaken, plantjes verkopen op een lentefair, schoenen poetsen, dorre bladeren opruimen, met de pet rondgaan op feesten en partijen, collecteren in het dorp, een skelterbaan op straat tekenen en er drankjes en lolly’s bij verkopen, een sponsorloop op school, spierpotten neerzetten bij bedrijven in het dorp… En de ideeën blijven komen.

En als Sylvi een tip mag geven aan iedereen die dit leest? “Nou gewoon, allemaal storten voor de actie!”

Een beetje beroemd

Sylvi bracht met haar Allesbedrijf in 8 maanden tijd bijna € 15.000 bij elkaar. Meer dan ze ooit had durven dromen. In de eerste twee weken stond de teller rond de € 3.000 en werd ze geïnterviewd voor dagblad De Gelderlander. “De nacht daarvoor kon ze nauwelijks slapen,” vertelt Wendy, “maar daarna vond ze het alleen maar vet, cool gaaf!” En toen Sylvi in september werd verkozen tot Actieheld van2014, kwam Hart van Nederland bij haar langs.  Bekijk hier het item. Ze is zo langzamerhand een beetje beroemd.

En als Sylvi een tip mag geven aan iedereen die dit leest? “Nou gewoon, allemaal storten voor de actie!”