Marlies liep de 15 km lange Bruggenloope door weer en wind, in de strijd tegen spierziekten.

Marlies loopt hard voor haar vader, die dat zelf niet kan

Marlies is een sportieveling en moeder van een dochter. Marlies houdt van wandelen hardlopen, en nog veel meer van haar vader. Hij heeft CIAP, een spierziekte waardoor je minder gevoel krijgt in je armen en benen en je steeds meer spierkracht verliest. Haar eerste actie startte ze al een paar jaar geleden. In het voorjaar van 2014 maakt ze de eerste actiepagina aan. Met de ene na de andere run loopt ze sindsdien een mooi bedrag bij elkaar voor onderzoek.

Zoals mijn vader het me geleerd heeft

“Ik loop en ren zoals mijn vader het mij vroeger geleerd heeft. Zelf kan hij niet meer zonder scootmobiel naar buiten.” Jaren geleden kreeg de vader van Marlies de diagnose CIAP: chronische idiopathische axonale polyneuropathieën. Een ongeneeslijke spierziekte. “Wat is er nou mooier dan te lopen, met alle spieren in mijn lijf. Voor mijn vader, van wie de spieren steeds verder achteruit gaan.”

Hardlopen deed Marlies al heel lang. Maar een paar jaar geleden besluit ze om van haar wedstrijden één grote sponsorloop te maken. “Mijn moeder collecteert al een paar jaar voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Vorig jaar heb ik zelf ook gecollecteerd, voor het eerst.” De link was dus snel gelegd. Marlies maakte een actiepagina aan via www.spieractie.nl en de donaties begonnen te komen.

Tranen van trots

“Het moment bij de start is bijzonder. Je lijf loopt over van de zenuwen, spanning en adrenaline. En als je om je heen kijkt, weet je dat anderen dat ook zo voelen. En dan denk ik aan mijn vader, die bij de finish zal staan. Hem houd ik voor ogen als het echt even zwaar wordt. Dan weet ik dat ik met tranen van geluk en trots over de eindstreep zal duikelen. En dat ik mijn vader meteen in de armen zal vliegen, strakke tijd of niet.”

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het vinden van de oorzaak van CIAP. Als het duidelijk is hoe deze ziekte ontstaat, kunnen de onderzoekers op zoek gaan naar een behandeling. Er is nog een lange weg te gaan, realiseert ook Marlies zich. “Mijn vader zal hier niet meer van genezen. Maar voor de volgende generatie is dat misschien anders. Wie weet komt er ooit een medicijn, of een manier om het leven van patiënten wat aangenamer te maken.”

”Met ieder loopevenement komen er weer donaties binnen. Daar ben ik knettertrots op!”

Streefbedrag

“Bij mijn eerste actie ben ik begonnen met een streefbedrag van € 200,-. Maar na een week of drie was ik daar al overheen. Vol verbazing heb ik het bedrag een paar keer verhoogd, totdat ik het heel voorzichtig op € 500,- heb gezet. De teller staat inmiddels op € 770,- en met ieder loopevenement komen er weer donaties binnen. Daar ben ik knettertrots op!”

Door de loop van de jaren heen is Marlies al verschillende acties gestart. In 2018 besloot ze om mee te wandelen met de Nijmeegse Vierdaagse, voor haar vader. Ook hiermee haalde ze een prachtig bedrag op voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten!