Nederlands Dans Theater steunt strijd tegen spierziekten

Helaas zijn i.v.m. het coronavirus alle voorstellingen van het NDT 2-programma ‘Standalone’ geannuleerd. Gedurende de Nederlandse tournee van dit programma vroeg NDT tijdens de voorstellingen – onder de noemer ‘Dans tegen spierziekten’ – aandacht voor de samenwerking met Holland Dance Festival en het Prinses Beatrix Spierfonds, om geld op te halen voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Door de vroegtijdige beëindiging van de tournee, is ook dit initiatief op dit moment tot stilstand gekomen: de collectanten van het Spierfonds hebben enkel kunnen collecteren bij de voorstellingen in Den Haag, Eindhoven en Leeuwarden. Afhankelijk van de ontwikkelingen komende weken, zullen NDT, Holland Dance Festival en het Spierfonds een besluit nemen over een mogelijke voortgang van het initiatief.

Dit dansseizoen steunt Nederlands Dans Theater (NDT) de strijd tegen spierziekten. Op uitnodiging van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance Festival vraagt NDT tijdens het programma Standalone, dat van 28 februari t/m 11 april met 20 voorstellingen te zien is in de Nederlandse theaters, aandacht voor de missie van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Doneer direct

Dans tegen spierziekten

Zo op het eerste oog lijkt er geen groter contrast mogelijk tussen ‘dans’ en ‘spierziekten’. Maar toch is er één duidelijke overeenkomst: doorzettingsvermogen! Dansers trainen elke dag intensief om hun spieren in topconditie te houden, terwijl mensen met een spierziekte elke dag het uiterste van hun lichaam vragen. Daarom gaan het Prinses Beatrix Spierfonds, Holland Dance Festival en NDT samen de strijd tegen spierziekten aan met ‘dans tegen spierziekten’. Dansen symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen – een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is. Rondom elke voorstelling vraagt NDT aandacht voor de strijd tegen spierziekten en vragen zij het publiek om het Prinses Beatrix Spierfonds te ondersteunen.

Dansen symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen – een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is.

NDT in de strijd tegen spierziekten

Het gezicht van de samenwerking zijn Nynke Mentink, die dankzij een medicijn voor haar spierziekte – de ziekte van Pompe – goed kan functioneren en zelfs kan dansen, en Toon Lobach, professioneel danser bij NDT 2. Nynke prijst zich gelukkig dat er voor haar spierziekte een medicijn is: “Ik ben dankbaar voor het onderzoek dat naar de ziekte van Pompe is gedaan en dat ik dankzij mijn medicatie niet verder achteruitga. Maar er zijn nog zoveel spierziekten waar geen medicijn voor is. Ik wens dit voor alle mensen met een spierziekte.” Voor Toon zijn spieren cruciaal in zijn beroep als professioneel danser: “Het is ongelofelijk belangrijk voor mij om goed te kunnen bewegen. Dat is mijn baan, mijn leven eigenlijk. Als ik niet kan bewegen is alles weg.” Toon draagt ‘dans tegen spierziekten’ dan ook een warm hart toe: “Het voelt alsof we nu een hoger doel hebben, zodat we deze spierziekten uit de wereld kunnen helpen. Ik wil dat mensen met een spierziekte kunnen voelen wat ik kan voelen elke dag.”

Standalone

De NDT 2 voorstelling Standalone viert eigenzinnige makers, met werk van de choreografen Johan Inger (wereldpremière), Ohad Naharin (Black Milk en George & Zalman) en huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot (Postscript). Standalone gaat op 28 februari 2020 in première in het Zuiderstrandtheater in Den Haag en is in totaal 20 keer te zien in theaters door het hele land. Bij elke voorstelling vraag NDT aandacht voor de missie en doelstellingen van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Agenda en tickets