Maak kennis met Pippa

Met Pippa willen we voor iedereen op begrijpelijke en aansprekende manier kunnen vertellen dat spierziekten bestaan en zeer ernstige gevolgen kunnen hebben.

Je eigen Pippa!

Vanaf nu is Pippa er ook als echt houten drukpoppetje. Als dank voor je donatie sturen we het drukpoppetje zo snel mogelijk naar je toe.

DONEER & ONTVANG EEN PIPPA

 

Spierziekten spelen met je leven

Zes maanden in onzekerheid moeten wachten op een diagnose. Een beperkte levensverwachting hebben maar niet weten hoe beperkt. Waarschijnlijk niet meer kunnen lopen en lachen. Misschien niet meer kunnen eten of ademen. Niet weten of je energie in opleiding stoppen wel de moeite waard zal zijn. De continue angst en zorg om je kind, je geliefde, je toekomst. Een spierziekte tast zoveel meer aan dan de spieren alleen. Het zijn ziekten met een enorme impact op mensenlevens. Die van de patiënt en iedereen er omheen.

Je weet dat het alleen maar slechter wordt. Maar hoe, wanneer en hoe erg kan niemand je vertellen. Spierziekten spelen letterlijk met je leven.

Meer begrip en aandacht

In september is het Prinses Beatrix Spierfonds gestart met een campagne om deze boodschap onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zodat er meer begrip komt, meer aandacht en uiteindelijk ook meer geld voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van alle spierziekten.

Communicatiemanager van het fonds Sonja van der Velden legt uit: “Uit onderzoek weten we dat spierziekten vrij onbekend zijn onder het brede publiek. Voor wie nog nooit in aanraking is gekomen met een spierziekte is het moeilijk voor te stellen hoe heftige het kan zijn. Wij vinden het één van onze taken als fonds om daar verandering in te brengen. Als mensen bekender zijn met het bestaan en de impact van spierziekten zullen ze meer begrip hebben voor de mensen die er wél dagelijks mee te maken hebben. Bovendien kunnen we ze dan makkelijker vragen ons te helpen bij de strijd ertegen. Want geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek blijft natuurlijk onze hoofdtaak.”

De campagne die hiervoor is ontwikkeld heeft het thema ‘spierziekten spelen met je leven’ en zal meerdere jaren gaan lopen. Het thema wordt dan ook op verschillende manieren ingevuld. Bijvoorbeeld met een serie krachtige portretten waarin spierziektepatiënten, hun familie en een onderzoeker vertellen hoe zij de onzekerheid, zorg en hoop beleven die allemaal bij spierziekten horen.

Bekijk de serie portretten

Pippa

Een andere hoofdrol is weggelegd voor een heel bijzonder meisje. Geen echte maar een 3D-animatie die symbool moet gaan staan voor de ernst van spierziekten. Dat symbool is Pippa. Pippa is een drukpoppetje, zo’n houten figuurtje dat met elastiekjes bij elkaar gehouden wordt en door de spanning op het elastiek kan bewegen. Als de rek uit het elastiek is, verslapt het poppetje. Het kan niet meer bewegen, niet meer zelf staan en uiteindelijk kan het niets meer. Net als bij een spierziekte.

Van het speciaal voor het fonds vormgegeven poppetje is een korte animatie gemaakt die zowel online als op tv te zien was. Pippa ook verkrijgbaar als echt houten drukpoppetje.