Doorbraak bij ontwikkeling vaccin voor zikavirus

29-06-2016

Amerikaanse onderzoekers hebben met succes twee verschillende vaccins tegen het zikavirus getest op muizen. Na een enkele injectie bleken de dieren volledig beschermd toen ze een of twee maanden later werden blootgesteld aan het virus. Dit werd gisteren bekend gemaakt in het toonaangevende tijdschrift Nature. De geteste vaccins zijn van twee verschillende types. De eerste variant is een DNA-versie met erfelijk materiaal van een Braziliaanse stam van het zikavirus. De tweede variant is een inactief gemaakt zikavirus uit Puerto Rico. Beide varianten boden volledige bescherming. De vaccins worden nu verder getest, zodat ze zo snel mogelijk beschikbaar komen voor mensen.

Het hele artikel is hier tegen betaling te lezen.

Het wordt algemeen aangenomen dat het zikavirus het Guillain-Barré syndroom (GBS) kan veroorzaken. GBS is een zeldzame spierziekte die wordt veroorzaakt door een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem op een infectie. De spieren verliezen van het een op het andere moment hun kracht en de symptomen kunnen zo snel verergeren dat mensen binnen een paar uur verlamd kunnen raken. Als artsen er op tijd bij zijn, is behandeling mogelijk.

GBS

Mensen met GBS hebben een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem op een gewone infectie, zoals een verkoudheid of diarree. De eigen afweer valt niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. Waarom dit bij de één wel gebeurt en bij de ander niet, is niet bekend.

GBS kan het gevolg zijn van een infectie met een bacterie of een virus. Met name de Campylobacter jejuni bacterie, in bijvoorbeeld ongare kip, is berucht: die vermomt zich met suikers die lijken op menselijke. Als het lichaam dit ontdekt, worden de eigen zenuwen soms aangezien voor een vijand en aangevallen. Met acute verlammingsverschijnselen als gevolg.

Bij GBS vallen de cellen van het immuunsysteem (grijs), na een infectie met een bacterie of virus, ook de eigen zenuwen aan. Dit leidt tot schade aan de zenuw (geel) en het zenuwomhulsel (blauw), en daardoor tot verlamming van de spieren. Er is een behandeling voor GBS: het toedienen van immunoglobulinen. Deze dempen de aanvallen van het immuunsysteem, waardoor meer schade wordt voorkomen en de zenuwen zich kunnen gaan herstellen.

Symptomen

De klachten van GBS beginnen meestal in de benen en breiden zich daarna uit naar de armen, ademhalingsspieren en het gezicht. Er kunnen hartproblemen ontstaan en ernstige infecties optreden, soms met het overlijden van de patiënt tot gevolg. Bij patiënten die overleven, houdt de verlamming vaak maanden aan: de tijd die de beschadigde zenuwen nodig hebben om te herstellen. Daarna komen de spieren langzaam weer op gang. Deze herstelfase kost maanden, soms jaren en bijna niemand herstelt volledig.

guillain-barre syndroom

Bij GBS vallen de cellen van het immuunsysteem (grijs), na een infectie met een bacterie of virus, ook de eigen zenuwen aan. Dit leidt tot schade aan de zenuw (geel) en het zenuwomhulsel (blauw), en daardoor tot verlamming van de spieren. Er is een behandeling voor GBS: het toedienen van immunoglobulinen. Deze dempen de aanvallen van het immuunsysteem, waardoor meer schade wordt voorkomen en de zenuwen zich kunnen gaan herstellen.

Onderzoek

De behandeling van GBS bestaat simpel gezegd uit het versnellen van het herstelproces. Door het immuunsysteem te onderdrukken, wordt voorkomen dat de zenuwen worden aangevallen en krijgen ze de kans zich te herstellen. Het onderdrukken van het immuunsysteem heeft echter als gevolg dat patiënten vatbaar zijn voor allerlei infecties. Bovendien werkt de behandeling niet voor iedereen en is er grote kans op restverschijnselen. Daarom richt het onderzoek zich op dit moment niet alleen op het verbeteren van de bestaande behandeling, maar ook op het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

In het Erasmus Medische Centrum te Rotterdam wordt onder leiding van dr. Bart Jacobs en prof. dr. Pieter van Doorn al jaren onderzoek gedaan naar GBS. Het Rotterdamse onderzoeksteam staat aan de internationale top op dit gebied. Met steun van het Prinses Beatrix Spierfonds richten zij zich op het vinden van een snellere diagnose en een betere behandeling voor GBS. Wil jij het GBS onderzoek een handje helpen? Doneer dan nu en steun het onderzoek naar GBS!

 

Doneer voor GBS        Lees meer over GBS