Jan Kooijman naakt voor nieuwe campagne

28-08-2015

actie - campagne - jan kooijman - prinses beatrix spierfonds

De nieuwe campagne is te zien door het hele land.

Vanaf dinsdag 1 september is onze nieuwe publieks-campagne te zien door het hele land. Om aandacht te vragen voor spierziekten geeft Jan Kooijman in deze campagne zich letterlijk en figuurlijk bloot. De spraakmakende beelden zijn geschoten door fotograaf en videoclipregisseur Carli Hermès.

Jan: “Elke beweging die ik in het filmpje en op de foto’s maak komt vanuit mijn spieren. Dit is voor mij zo vanzelfsprekend, daar denk ik niet bij na. De meeste Nederlanders denken er ook niet bij na, maar voor iemand met een spierziekte kan de geringste beweging al de grootste opgave zijn. Ik hoop dat door deze campagne gezonde mensen wat meer stilstaan bij het feit dat het hebben van goed werkende spieren een voorrecht is en zeker niet een vanzelfsprekendheid.”

Elke beweging die ik in het filmpje en op de foto’s maak komt vanuit mijn spieren. Dit is voor mij zo vanzelfsprekend, daar denk ik niet bij na.

Knipoog naar invloed van social media

De campagne bestaat onder andere uit een landelijke abricampagne, een banner- en Facebookcampagne en een indrukwekkende beeld van Jan Kooijman die vanaf 3 september online wordt gepromoot. In iedere uiting is de centrale boodschap: de vrijheid van bewegen is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar voor de 200.000 mensen met een spierziekte is dat niet zo. Daarbij maakt de campagne een knipoog naar de invloed van social media anno 2015: steeds vaker beheerst wat op social media, blogs of fora gepubliceerd wordt het nieuws. Jan zelf is niet bang voor de reacties van het publiek. “Ik ben vooral erg benieuwd. Ik weet waarom ik dit doe en wat het idee erachter is”

Carli Hermès

Volgens Carli Hermès kwam Jan zeer goed voorbereid op de set. Niet alleen had hij de maanden ervoor zijn lijf in optimale conditie getraind, ook heeft hij zich vanaf het begin bezig gehouden met de invulling van de boodschap die het fonds wil doorgeven. “Ik kijk met veel genoegen terug op onze samenwerking. Daarbij heb ik enorme bewondering voor het feit dat Jan zich inzet als ambassadeur en nu zelfs letterlijk bloot geeft. Een moedige stap!” , vertelt Carli.

Ambassadeur Jan Kooijman

Jan Kooijman had een succesvolle carrière als danser, maar in 2008 besloot hij zich volledig toe te leggen op zijn andere passie: acteren en presenteren. In 2013 raakte hij in contact met Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Sindsdien is Jan onze ambassadeur en heeft hij behoorlijk wat kennis opgedaan over spierziekten. Jan: “Als professioneel danser was ik iedere dag bezig om de grenzen van mijn lichaam te verleggen. Iemand met een spierziekte zoekt ook constant die grens op, alleen dan niet bij een spagaat, maar tijdens een alledaagse handeling zoals het aantrekken van een trui. Wat dat betreft begrijp ik een beetje hoe het is om het uiterste van je lichaam te vragen“

Bekijk de campagne    Lees meer over Jan Kooijman