Rivka heeft SMA type 2 en is ambassadeur van het fonds.

Rivka heeft SMA type 2 en is ambassadeur van het fonds.

Wat is een spierziekte?

Er zijn zo’n 600 verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige erfelijk, andere weer niet en allemaal hebben ze een effect op de spieren. Spieren raken verzwakt of vallen helemaal uit. De meeste spierziekten zijn progressief en een groot deel van de mensen komt in een rolstoel terecht. Vaak al op zeer jonge leeftijd.

Er is een onderscheid te maken in daar waar het mis gaat. Dat kan in de spier zelf zijn, maar ook in de zenuwen of het ruggenmerg. Waarom het mis gaat, is nog niet altijd bekend. Daar doen we wetenschappelijk onderzoek naar, omdat daarmee ook de oplossing begint. Uiteindelijk moeten alle spierziekten de wereld uit!

bekijk meer spierziekten

 

Alles is een spier

Er zitten zo’n 600 spieren in een mensenlichaam en die sturen alles aan. Van een glimlach tot een wandeling. Van drinken tot plassen. Van lachen tot ademen. Een spierziekte tast dus met de spieren het hele leven van een persoon aan. En dat van de mensen om die persoon heen.

Bekijk de filmpjes waarin we uitleggen wat er mis gaat bij een spierziekte en wat het effect daarvan is.

 

Ons doel

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn er ruim 200.000. Het is ons doel om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, ons middel is wetenschappelijk onderzoek. We financieren en stimuleren onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. We kunnen dit alles doen dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers.

Bekijk hoe jij kunt helpen