Maarten deed met een scholarship onderzoek naar ALS

11-07-2017

Maarten Hardenberg liep zijn stage in Cambridge.

Maarten Hardenberg, masterstudent Medical and Pharmaceutical Drug Innovation aan de Universiteit van Groningen, liep zes maanden stage in Cambridge. Hier onderzocht hij het opruimingsproces in de cel dat bij ALS verstoord is.

Schadelijke klontjes

“Bij ALS worden bepaalde eiwitten verkeerd gevouwen en blijven ze aan elkaar plakken. Deze plakkerige eiwitten zijn giftig en vormen schadelijke klontjes in de hersenen. Hierdoor sterven hersencellen af en ontstaan ernstige symptomen, zoals verlamming. Om het afsterven van hersencellen te voorkomen, is het van groot belang dat de samengeklonterde eiwitten tijdig worden opgeruimd. Een belangrijk opruimingsproces in de cel dat hieraan kan bijdragen, is autofagie. Bij ALS is autofagie echter vaak verminderd werkzaam, waardoor de samengeklonterde eiwitten niet of nauwelijks worden opgeruimd.”

Essentiële eiwitten

“Voordat men medicijnen kan ontwikkelen die autofagie activeren, is het van groot belang om de processen die autofagie reguleren goed te begrijpen. Tijdens mijn stage heb ik ontdekt dat een groep eiwitten (de ‘RAB11 effector eiwitten’) essentieel zijn. Wanneer deze eiwitten worden uitgeschakeld, wordt het proces van autofagie verstoord. Deze kennis draagt bij aan het begrip over slecht werkende autofagie in ALS. Daarnaast biedt dit onderzoek ook de mogelijkheid om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die autofagie kunnen activeren.”

Promotieplaats in Cambridge

“Door het onderzoek aan deze universiteit heb ik mijzelf verder kunnen ontwikkelen als jong onderzoeker en heb ik mogen bijdragen aan baanbrekend onderzoek. Mijn stage heeft er zelfs toe geleid dat mij een promotieplaats is aangeboden aan de Universiteit van Cambridge. Ik kijk dus met veel plezier terug op de afgelopen periode.”

SCHOLARSHIP

De onderzoeksstage van Maarten werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen lopen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.

Help mee        Lees meer over het stimuleren van onderzoekstalent