• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek naar myasthenia gravis toegekend

Terug naar het nieuwsoverzicht

Er kan een nieuw onderzoek naar myasthenia gravis van start! Dit onderzoek werd ingediend in onze subsidieronde ‘Op weg naar therapie’ en is door de strenge selectieprocedure gekomen.

De rol van antistoffen

Myasthenia gravis is een spierziekte waarbij de spierkracht vermindert, beginnend in het gezicht. De ziekte wordt veroorzaakt door een verkeerde reactie van het eigen afweersysteem. Hierdoor vallen zogenaamde antistoffen – eiwitten die belangrijk zijn bij het opruimen van bepaalde bacteriën en virussen – het eigen lichaam aan. Er bestaan verschillende typen van myasthenia gravis. Zoals MuSK myasthenia gravis, een variant waarbij de klachten worden veroorzaakt door MuSK-antistoffen. “Deze antistoffen binden aan het MuSK-eiwit”, leggen onderzoekers dr. Maartje Huijbers en prof. dr. Jan Verschuuren uit. “Dit eiwit is essentieel voor de communicatie tussen de zenuwen en spieren.”

Pas geleden ontdekten ze dat MuSK-antistoffen in plaats van een remmende werking, ook een activerende werking kunnen hebben op het MuSK-eiwit. “Opvallend genoeg blijkt dus dat nadelige, ziekte-veroorzakende antistoffen wellicht niet alleen ziekte veroorzaken, maar juist ook een positief effect kunnen hebben.” In hun nieuwe onderzoek willen de onderzoekers daarom op zoek gaan naar meer, nog actievere MuSK-antistoffen. “Deze activerende MuSK-antistoffen kunnen wellicht gebruikt worden om bij mensen met een spierziekte de spier weer beter aan de zenuw aan te laten sluiten. Hopelijk vormt dit onderzoek zo de basis voor toekomstige therapieën.”

Behandeling met immuunonderdrukkers

Myasthenia gravis is niet te genezen. Maar er zijn wel diverse behandelmethoden. De meeste hiervan onderdrukken het immuunsysteem en kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Zo ook bij Maya, die in 2012 de diagnose MuSK myasthenia gravis kreeg en onder behandeling kwam van prof. dr. Verschuuren. “Door de Prednison ging ik van 50 naar 76 kilo, ik had echt een plofkop.” In 2013 krijgt Maya een alternatief middel. “Niet standaard bij deze ziekte maar het bleek wel effectief. En sinds begin 2016 ben ik medicatievrij! Ik ben erg dankbaar dat professor Verschuuren het heeft aangedurfd om te kiezen voor een ander soort behandeling.”

Bij Maya werkte een nieuw geneesmiddel erg goed, maar helaas geldt dat niet voor alle patiënten met myasthenia gravis. Nieuwe geneesmiddelen bieden steeds meer mogelijkheden om voor iedere patiënt een ‘therapie-op-maat’ te maken. Hopelijk draagt het komende onderzoek daar ook weer een steentje aan bij.

Onderzoek is de oplossing

Het Prinses Beatrix Spierfonds gelooft dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar een wereld zonder spierziekten. Voor Maya, en voor alle andere 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Met wetenschappelijk onderzoek zetten wij de strijd voort.

Nieuws over myasthenia gravis

Laden…
Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis

Bij de spierziekte myasthenia gravis is de ene spier vaak zwakker dan de andere spier.…