Nieuw onderzoek naar spierzwakte bij myasthenia gravis

01-12-2017

onderzoek - w.or17-13 huijbers - myasthenia gravis - prinses beatrix spierfondsBij mensen met myasthenia gravis ontstaat spierzwakte, maar de ene spier is vaak minder aangedaan dan de andere. Het doel van dit nieuwe onderzoek, gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, is om te achterhalen hoe dit komt. Help jij mee meer belangrijk onderzoek mogelijk te maken? Doneer dan nu!

Doneer nu

Wisselende spierzwakte

Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door een afwijkende reactie van het afweersysteem. Het lichaam valt in feite zichzelf aan. Bij myasthenia gravis worden antilichamen aangemaakt die de overgang tussen de zenuwen en de spieren aanvallen. Hierdoor kan de zenuwen de spieren niet goed meer activeren en ontstaat spierzwakte. Maar niet alle spieren zijn even aangedaan. Zo komt spierzwakte bij myasthenia gravis vooral voor bij de oogspieren. Dit betekent dat sommige spieren de aanval van antilichamen beter kunnen weerstaan dan andere spieren.

Spieren sterker maken

Het doel van dit nieuwe onderzoek is om in kaart te brengen hoe verschillende spieren omgaan met de aanval van antilichamen. De onderzoekers verwachten dat ze met dit onderzoek een beter inzicht krijgen in hoe de spier zich beschermd tegen de aanval van antilichamen. Deze kennis kan van groot nut zijn om nieuwe therapeutische opties te ontwikkelen die helpen de spieren sterker te maken. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van dr. Maartje Huijbers en prof. dr. Jan Verschuuren, en wordt gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Lees meer over het onderzoek