Nieuwe test kan diagnose inclusion body myositis vergemakkelijken

19-09-2017

Een nieuw ontwikkelde test kan het stellen van de diagnose inclusion body myositis vergemakkelijken. Dat ontdekten Nijmeegse onderzoekers in dit onderzoek, dat werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds. De test zal binnenkort door artsen gebruikt kunnen worden. Voor verder onderzoek hebben we jouw steun nodig. Doneer nu!

Doneer nu

 Afwijkende reactie van het lichaam

Inclusion body myositis (IBM) is een spierziekte waarbij de spieren ontstoken zijn en langzaam hun kracht verliezen. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar zowel verouderingsprocessen als reacties van het afweersysteem spelen een rol. Recent is ontdekt dat sommige mensen met IBM antistoffen maken tegen een lichaamseigen spiereiwit. Antistoffen zijn belangrijk bij het opruimen van bacteriën en virussen. Het aanmaken van antistoffen tegen een lichaamseigen eiwit is een afwijkende reactie van het afweersysteem. Mogelijk spelen deze antistoffen een rol bij het ziektemechanisme en het verloop van de ziekte.

Specifiek voor IBM

Het Nijmeegse onderzoeksteam, onder leiding van prof dr. Ger Pruijn en prof. dr. Baziel van Engelen, ontwikkelde een test om de aanwezigheid van de antistoffen in het bloed makkelijk te kunnen onderzoeken. Hiermee ontdekten ze dat 37% van de mensen met IBM de antistoffen tegen het spiereiwit aanmaakt en dat deze mensen een iets ernstiger ziektebeloop hebben. Bij andere typen myositis werden deze antistoffen niet of nauwelijks aangetroffen. Ze zijn dus specifiek voor IBM. Het testen op deze antistoffen zal binnenkort dan ook worden toegepast bij het stellen van de diagnose van IBM.

Waarom mensen met IBM antistoffen tegen het lichaamseigen eiwit aanmaken, weten de onderzoekers nog niet. Om dat uit te zoeken, is meer onderzoek nodig.

Lees meer over het onderzoek