Onderzoekers ontdekken factoren die bijdragen aan spierzwakte bij FSHD, IBM en OPMD

09-05-2017

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen.

Spierzwakte bij FSHD wordt onder andere veroorzaakt door verlies van spiermassa, vervetting van de spieren, en zwakte van het resterende spierweefsel. Beter begrip van deze oorzaken kan leiden tot het ontwikkelen van behandelingen gericht op het voorkomen van spierzwakte. Voor verder onderzoek hebben we jouw steun nodig. Doneer nu!

Doneer nu

Oorzaken van spierzwakte

Spierzwakte is het belangrijkste kenmerk van veel spierziekten. Zo ook bij FSHD. Het doel van dit onderzoek was om beter te begrijpen wat de oorzaken zijn van deze spierzwakte. De onderzoekers hebben zich hierbij voornamelijk gericht op FSHD, maar ook mensen met inclusion body myositis (IBM) en OPMD zijn onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Radboudumc in Nijmegen onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen.

Verschillende factoren bij FSHD

De onderzoekers ontdekten dat de spierzwakte bij FSHD door een combinatie van factoren veroorzaakt wordt. Het was al bekend dat spiervezels verloren gaan en vervangen worden door vetweefsel. Nu tonen de onderzoekers aan dat de resterende spiervezels kleiner worden, waardoor patiënten minder spiermassa hebben. Daarnaast is het resterende spierweefsel zwakker. Waar deze zwakte vandaan komt, weten de onderzoekers (nog) niet. Een verhoogde stijfheid van de spiervezels is een mogelijke verklaring voor de spierpijn en stijfheid waar veel mensen met FSHD last van hebben.

Inclusion body myositis en OPMD

De spierzwakte bij inclusion body myositis lijkt erg op die bij FSHD. Ook hier spelen vervetting en verlies van spiermassa een belangrijke rol. Verschil is wel dat bij inclusion body myositis ook de individuele spiervezels kracht verliezen, terwijl dat bij FSHD niet zo is. Bij de mensen met OPMD vonden de onderzoekers veranderingen op spiervezelniveau. Het identificeren van dit soort vroege veranderingen zorgt voor beter begrip van de vroege fase van de ziekte.

Lees meer over het onderzoek