Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Ontwikkeling van de muscle-on-a-chip

Laatste update: 29-07-2019

Voordat een nieuw medicijn bij mensen getest kan worden, moeten de werkzaamheid en veiligheid in het laboratorium worden aangetoond. Meestal gebeurt dit met cellen en proefdieren. Maar cellen en proefdieren reageren vaak anders dan mensen. Het doel van dit onderzoek is om een miniatuurversie van de spier te kweken op een speciale chip. Deze muscle-on-a-chip kan vervolgens gebruikt worden om medicijnen te testen.

Het ontwikkelen van een medicijn is een lang en kostbaar proces. Er is veel onderzoek nodig voordat een medicijn beschikbaar is op de markt. Als onderzoekers een nieuw medicijn gevonden denken te hebben, moet het eerst uitvoerig worden getest in het laboratorium voordat het bij patiënten onderzocht kan worden. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van celmodellen en proefdieren. Maar cellen en dieren reageren vaak niet hetzelfde op medicijnen als mensen. En veel medicijnen die hoopvolle resultaten laten zien in het laboratorium, blijken bij mensen niet het gewenste effect te geven.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om een miniatuurversie van de spier te kweken op een speciale chip, waarin de situatie in het menselijk lichaam wordt nagebootst. Hiermee vormt deze 3D-spier of‘muscle-on-a-chip’ een mogelijk alternatief voor het gebruik van proefdieren. In het eerste deel van dit onderzoek zal een eerste muscle-on-a-chip model worden ontwikkeld en toegepast voor de ziekte van Pompe en FSHD. De onderzoekers zullen gebruik maken van stamcellen van gezonde mensen, mensen met de ziekte van Pompe en mensen met FSHD om de spieren te kweken. Dit muscle-on-a-chip model kan vervolgens gebruikt worden om ziektemechanismes te onderzoeken en om nieuwe medicijnen te testen voor de ziekte van Pompe en FSHD. Daarnaast kan in de toekomst ook voor andere spierziekten een muscle-on-a-chip ontwikkeld worden.

In het tweede deel van het onderzoek zal een speciale plaat worden ontworpen met daarop 96 3D-spiertjes waarvan de spierkracht individueel gemeten kan worden. Zo kunnen grote hoeveelheden (kandidaat)medicijnen tegelijkertijd getest worden.

Tussentijdse resultaten

In het eerst jaar van dit project hebben de onderzoekers stamcellen en spiercellen gemaakt van patiënten en van gezonde controles, en hebben ze de muscle-on-chip technologie opgezet. Het is de onderzoekers gelukt de eerste mini-spiertjes te kweken en ze zien dat deze, net als echte spieren, kunnen samentrekken.

Health Holland

Dit onderzoek kon worden toegekend met een toeslag voor publiek-private samenwerking (PPS-toeslag) via Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health. De PPS-toeslag, waar fondsen aanspraak op kunnen maken, wordt vanuit de overheid beschikbaar gesteld om samenwerking tussen bedrijven en onderzoekers te stimuleren.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. W.W.M. Pijnappel, dr. J.C. de Greef & drs. N. Rijnveld
Centrum: Erasmus MC, LUMC & Optics11
Looptijd: 01-01-2018 t/m 30-04-2022
Bedrag: € 853.000,- (financiering met toeslag voor publiek-private samenwerking via de topsector Life Sciences & Health)
Thema: Beter behandelen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Pompe.

Doneer voor Pompe

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. het Prinses Beatrix Spierfonds en vermeld in de omschrijving ‘Pompe de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar de ziekte van Pompe, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met de ziekte van Pompe? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter