Een persoonlijke behandelstrategie voor dermatomyositis bij kinderen

Laatste update: 16-12-2019

In een eerder onderzoek zijn eiwitten gevonden die de ziekteactiviteit van juveniele dermatomyositis kunnen meten. Het doel van dit onderzoek is te kijken of deze biomarkers het ziektebeloop ook kunnen voorspellen. Op basis hiervan kan vervolgens een persoonlijke behandelstrategie worden ontwikkeld.

Juveniele dermatomyositis is een vorm van deze spierziekte die optreedt voor het zestiende levensjaar. De behandeling van juveniele dermatomyositis bestaat uit afweeronderdrukkende medicatie, waaronder prednison, wat veel bijwerkingen kan geven. Er zijn geen betrouwbare bloedtesten voor het meten van de spierontsteking die optreedt bij deze ziekte. Daarom worden alle kinderen op dezelfde manier behandeld. In een eerder onderzoek heeft het team in Utrecht eiwitten gevonden in het bloed die heel goed de ziekteactiviteit kunnen meten, zogenaamde biomarkers.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of deze biomarkers het beloop van de ziekte en opvlammingen van de ontsteking kunnen voorspellen. Hiervoor hebben de onderzoekers een internationale samenwerking opgezet. De onderzoekers verwachten rond de 200 nieuwe patiënten te kunnen verzamelen. Deze patiënten zullen 2 jaar lang gevolgd worden. Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om op basis van de biomarkers een persoonlijke behandelstrategie te ontwikkelen, dat over- en onderbehandeling van kinderen met juveniele dermatomyositis kan voorkomen.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek zal in de loop van 2020 starten. De eerste resultaten zullen in de loop van 2021 bekend worden.

Zwaluwen Jeugd Actie

De Zwaluwen Jeugd Actie werkt samen met het Prinses Beatrix Spierfonds, Spieren voor Spieren en de KNVB. De helft van de opbrengst is bestemd voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen. De opbrengst van het voetbalseizoen 2019-2020 zal ten goede komen aan dit onderzoek.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. A. van Royen-Kerkhof & dr. F. van Wijk
Centrum: UMC Utrecht
Looptijd: 01-03-2020 t/m 01-03-2024
Bedrag: € 279.538,- (financiering mede door Zwaluwen Jeugd Actie)
Thema: Beter behandelen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties