Prinses Beatrix aanwezig bij dansgala Free to Move

11-07-2016

nieuws - free to move - beschermvrouwe prinses beatrix - prinses beatrix spierfonds

Prinses Beatrix ontmoet Marius, ambassadeur van het fonds, tijdens Free To Move 2015.

Na succesvolle eerdere edities opent op 1 september het dansgala Free To Move, in bijzijn van Prinses Beatrix, voor de vierde keer het Nederlandse dansseizoen in Den Haag. Tijdens deze avondvullende voorstelling in het Scheveningse Zuiderstrandtheater zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen te zien nog voordat ze in het theater staan. Het belooft een avond vol hoogtepunten te worden met speciale aandacht voor het 60-jarig bestaan van het fonds. “Al sinds haar achttiende verjaardag is Prinses Beatrix onze beschermvrouwe, een rol die ze met veel warmte en aandacht vervult. Wij zijn zeer verheugd dat ze deze bijzondere avond onze gast is,” aldus Jan-Ite de Ruijter directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Koop tickets voor Free To Move

 

Brede variëteit aan dansgezelschappen

De brede variëteit aan dansgezelschappen op één avond maakt Free To Move zo speciaal en tegelijkertijd toegankelijk voor een breed publiek. Tijdens deze avondvullende voorstelling zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen te zien: Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Codarts Rotterdam en Conny Janssen Danst.

Naast het beste wat de Nederlandse Dans te bieden geeft, komt er ook een speciale bijdrage ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het fonds. Choreograaf en danser Jiří Kylián heeft ter gelegenheid van het jubileum van het Prinses Beatrix Spierfonds en als bescheiden eerbetoon aan Prinses Beatrix een fragment van A Way A Lone met dansers van Codarts Rotterdam speciaal bewerkt en ingestudeerd. Ook Kyliáns muze, Sabine Kupferberg – voor wie A Way A Lone oorspronkelijk werd gecreëerd – was bij dit bijzondere proces met de jonge dansers betrokken.

Dans & Spierziekten

Free To Move is in een mum van tijd een begrip geworden in de danswereld en bij dansliefhebbers. Jan-Ite de Ruijter, directeur Prinses Beatrix Spierfonds: “Het verschil tussen dansers en mensen die een spierziekte hebben, kan bijna niet groter zijn. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. Mensen met een spierziekte voeren helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. En die tegenstelling grijpen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen. Verenigd in een mooie avond vol prachtige dans.”

Lees meer over dans & spierziekten