Prinses Beatrix opnieuw aanwezig bij Free To Move

10-07-2017

Prinses Beatrix ontmoet Eline, ambassadeur van het fonds, tijdens Free To Move 2016.

Dit jaar opent het dansgala Free To Move op 31 augustus 2017 voor de vijfde keer het Nederlandse dansseizoen in Den Haag. Ook dit jaar zijn wij verheugd dat Prinses Beatrix hierbij aanwezig zal zijn. Tijdens deze avondvullende voorstelling in het Scheveningse Zuiderstrandtheater zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen te zien nog voordat ze in het theater staan. Het belooft een prachtige avond te worden!

Koop tickets voor Free To Move

Brede variëteit aan dansgezelschappen

Free To Move biedt een ideaal ‘proefmenu’, een programma met voor iedereen wat wils, ook voor diegene die nog geen ervaring hebben met dans. Dit jaar staan onder meer optredens van Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en de dansstudenten van Codarts op het programma. Er wordt, met twee feestelijke hoogtepunten uit hun oeuvre, stilgestaan bij de verjaardagen van meesterchoreografen Hans van Manen (dit jaar 85) en Jiří Kylián (onlangs 70 geworden). Maar ook nieuwe ontdekkingen worden getoond. De Nederlands-Indische choreografe Kalpana Raghuraman is gevraagd een bewerking te maken van haar succesvolle stuk Trio, op het bekende Canto Ostinato van componist ten Holt. Tot slot staat er een bijzondere verrassing op het programma uit de wereld van de televisiedanscompetities.

Dans & Spierziekten

Free To Move is in de vijf jaar tijd echt een begrip geworden in de danswereld en bij dansliefhebbers. Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds: “Het verschil tussen dansers en mensen die een spierziekte hebben, kan bijna niet groter zijn. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. Mensen met een spierziekte voeren helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. En die tegenstelling grijpen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen.” Wuersten voegt daaraan toe: “De mentaliteit van een danser en iemand met een spierziekte is hetzelfde. Bij beiden draait het steeds weer om doorzetten, positief blijven, jezelf telkens opnieuw motiveren door tegen jezelf te zeggen: ‘Ik kan dit. Ik ga dit doen.’ Ik heb de afgelopen jaren veel spierziektepatiënten mogen ontmoeten en geen van hen zat bij de pakken neer. Het waren allemaal vechters. Net als dansers.”

Lees meer over dans & spierziekten