Prinses Beatrix bij symposium voor jonge onderzoekstalenten

20-04-2017

Prinses Beatrix in gesprek met de aanwezigen van Muscles2Meet 2016.

Vrijdag 12 mei is onze beschermvrouwe Prinses Beatrix aanwezig bij de opening van het tweedaags symposium ‘Muscles2Meet – Neuromuscular Young Talent Symposium’. Muscles2Meet wordt georganiseerd door promovendi op het terrein van spierziekten en is bedoeld om jonge talentvolle onderzoekers te binden aan het spierziektenveld. Het symposium wordt georganiseerd samen met het Spierziekten Centrum Nederland, een samenwerkingsverband van expertisecentra op het gebied van spierziekten.

Prinses Beatrix en jonge wetenschappers

Prinses Beatrix is vanaf het begin betrokken geweest bij de opzet van dit symposium in 2015 en was aanwezig bij het eerste symposium in 2016. Haar aanwezigheid is van grote waarde en zeer inspirerend voor de jonge groep wetenschappers. We willen jonge onderzoekers graag enthousiasmeren, motiveren en behouden voor het spierziektenonderzoek. Daarom hebben we, in overleg met onderzoekers, dit symposium georganiseerd voor in spierziektenveld werkzame promovendi. We vinden het belangrijk dat talent wordt opgeleid en de kans krijgt om door te groeien tot de top van het onderzoeksveld,” aldus Simone van den Berge, coördinator wetenschappelijk onderzoek bij het Prinses Beatrix Spierfonds.

Inspireren en kennismaken

Het tweedaagse symposium wordt mede georganiseerd door een comité van vier jonge onderzoekers. Zij stelden een programma samen waarmee de zestig aanwezige jonge onderzoekers elkaar én het vakgebied beter leren kennen. Zo opent prof. dr. Jan Smeitink, van het Radboudumc te Nijmegen, in bijzijn van Prinses Beatrix, als eerste spreker het symposium. Prof. dr. Smeitink verricht succesvol en baanbrekend onderzoek naar de spierziekte mitochondriële myopathie. Smeitink ontving in 2006, in aanwezigheid van de toenmalige Koningin Beatrix, de Wetenschapsprijs van het fonds voor zijn belangrijke onderzoek. Zijn lezing zal dan ook betrekking hebben op het onderzoekstraject dat hij sinds het ontvangen van de Wetenschapsprijs in 2006 heeft doorlopen. Het onderzoek naar mitochondriële myopathie bevindt zich nu in de fase waarbij een mogelijk geneesmiddel getest wordt bij patiënten.

Lees meer over Muscles2Meet