Restverschijnselen bij neuralgische amyotrofie

laatste update: 24-11-2016

Twee derde van de patiënten met neuralgische amyotrofie blijft, na een ogenschijnlijk goed herstel van de zenuwen, restverschijnselen houden. Onderzoekers vermoeden dat het probleem ligt in de hersenen. Of dit vermoeden terecht is, wordt in dit onderzoek bepaald.

Onderzoeker: dr. J.T. Groothuis, dr. N. van Alfen & dr. R.C. Helmich
Looptijd: 14-11-2016 t/m 14-11-2020
Centrum: Radboudumc
Bedrag: € 249.853,-

ACHTERGROND

Neuralgische amyotrofie is een relatief veel voorkomende aandoening van de zenuwen, waarbij mensen last hebben van terugkerende pijnaanvallen, gevolgd door gedeeltelijke of volledige verlamming. De pijn treedt vooral op in de schouders, armen of handen. Neuralgische amyotrofie wordt beschouwd als een aandoening met een goed herstel. Toch heeft twee derde van de patiënten last van restklachten die het dagelijks leven belemmeren, ook al lijken de zenuwen hersteld. Dit suggereert dat niet alleen de zenuwen zijn aangedaan, maar dat er ook veranderingen optreden in de aansturing van de spieren vanuit de hersenen.

DOEL

In dit onderzoek wordt gekeken of de veranderingen in de hersenen betrokken zijn bij de restklachten, en hoe deze veranderingen weer ongedaan kunnen worden gemaakt. Hiervoor zullen 50 patiënten met neuralgische amyotrofie behandeld worden met ofwel een specifiek revalidatieprogramma gericht op het opnieuw aanleren van schouderbewegingen, ofwel de standaard behandeling van regelmatige fysiotherapie. Zowel voor als na de behandeling wordt bij alle deelnemers en bij 25 gezonde vrijwilligers een MRI van de hersenen gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen. Daarnaast zullen de klachten en het functioneren van de deelnemers in de twee groepen met elkaar worden vergeleken. Zo kan het effect van het revalidatieprogramma gemeten worden. De resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot een specifieker behandeling van de restklachten bij patiënten met neuralgische amyotrofie.