Restverschijnselen bij neuralgische amyotrofie

Laatste update: 10-01-2018

Twee derde van de patiënten met neuralgische amyotrofie blijft, na een ogenschijnlijk goed herstel van de zenuwen, restverschijnselen houden. Onderzoekers vermoeden dat het probleem ligt in de hersenen. Of dit vermoeden terecht is, wordt in dit onderzoek bepaald.

Neuralgische amyotrofie is een relatief veel voorkomende aandoening van de zenuwen, waarbij mensen last hebben van terugkerende pijnaanvallen, gevolgd door gedeeltelijke of volledige verlamming. De pijn treedt vooral op in de schouders, armen of handen. Neuralgische amyotrofie wordt beschouwd als een aandoening met een goed herstel. Toch heeft twee derde van de patiënten last van restklachten die het dagelijks leven belemmeren, ook al lijken de zenuwen hersteld. Dit suggereert dat niet alleen de zenuwen zijn aangedaan, maar dat er ook veranderingen optreden in de aansturing van de spieren vanuit de hersenen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt gekeken of de veranderingen in de hersenen betrokken zijn bij de restklachten, en hoe deze veranderingen weer ongedaan kunnen worden gemaakt. Hiervoor zullen 50 patiënten met neuralgische amyotrofie behandeld worden met ofwel een specifiek revalidatieprogramma gericht op het opnieuw aanleren van schouderbewegingen, ofwel de standaard behandeling van regelmatige fysiotherapie. Zowel voor als na de behandeling wordt bij alle deelnemers en bij 25 gezonde vrijwilligers een MRI van de hersenen gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen. Daarnaast zullen de klachten en het functioneren van de deelnemers in de twee groepen met elkaar worden vergeleken. Zo kan het effect van het revalidatieprogramma gemeten worden. De resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot een specifieker behandeling van de restklachten bij patiënten met neuralgische amyotrofie.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar vonden de onderzoekers in een klein onderzoek aanwijzingen dat de aansturing van de armen bij mensen met neuralgische amyotrofie inderdaad anders is dan bij gezonde mensen. De komende tijd zal worden onderzocht of de gevonden veranderingen ook in de hersenen te zien zijn.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. J.T. Groothuis, dr. N. van Alfen & dr. R.C. Helmich
Centrum: Radboudumc
Looptijd: 14-11-2016 t/m 14-11-2020
Bedrag: € 249.853,-
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar neuralgische amyotrofie, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met neuralgische amyotrofie? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter