Guillain-Barré syndroom – Op weg naar een betere behandeling

23-07-2014

Bij het Guillain-Barré syndroom (GBS) valt het immuunsysteem de zenuwen aan. Mede dankzij financiële steun van het Prinses Beatrix Spierfonds is er tegenwoordig een behandeling, zodat mensen met GBS relatief goed kunnen herstellen.

Immuunsysteem in de war

Dr. Jacobs en prof. dr. Van Doorn en leiden het GBS-onderzoek in Rotterdam.

Prof. dr. Jacobs en prof. dr. Van Doorn en leiden
het GBS-onderzoek in Rotterdam.

Als iemand het Guillain-Barré syndroom (GBS) heeft, raakt het immuunsysteem in de war. Het valt dan niet alleen relatief onschuldige virussen of bacteriën aan, maar ook de zenuwbanen. Binnen een paar uur kan iemand totaal verlamd raken. Het begint vaak bij de benen en kan zich daarna razendsnel over het hele lichaam verspreiden. Ook de ademhalingsspieren kunnen uitvallen.

De ziekte bereikt zijn top binnen vier weken. Daarna begint het herstel, dat maanden, soms zelfs jaren kan duren. Bijna iedereen houdt last van restverschijnselen. Denk dan aan vermoeidheid, pijn, of problemen met lopen.

Een scherpe prognose

De huidige behandeling – met immunoglobulinen – onderdrukt het immuunsysteem, zodat de zenuwen niet aangevallen worden en de kans krijgen om te herstellen. Maar dat maakt patiënten ook vatbaar voor allerlei infecties. Bovendien werkt de behandeling niet voor iedereen en is er grote kans op restverschijnselen. Daarom richt het onderzoek zich op dit moment niet alleen op het verbeteren van de bestaande behandeling, maar ook op het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

Neurologen prof. dr. Pieter van Doorn en prof. dr. Bart Jacobs leiden het onderzoek naar GBS in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Al jaren staan zij aan de internationale top op dit gebied. Met steun van het Prinses Beatrix Spierfonds ontwikkelden zij een model waarmee patiënten al direct na opname een scherpe prognose kunnen krijgen. Bijvoorbeeld hoe groot de kans is dat zij binnen een paar maanden weer kunnen lopen.

“De afgelopen 25 jaar hebben we een unieke database en biobank opgebouwd,” zegt prof. Van Doorn, “zowel vanuit Nederland als in samenwerking met experts in het buitenland. Wij als Rotterdamse groep zijn er al die tijd – met steun van het fonds – als een van de weinigen constant vol tegenaan gegaan. Dat geeft nu unieke kansen om heel veel vragen rondom GBS te kunnen beantwoorden.”

“De afgelopen 25 jaar hebben we een unieke database en biobank opgebouwd,” zegt prof. Van Doorn, “zowel vanuit Nederland als in samenwerking met experts in het buitenland. Wij als Rotterdamse groep zijn er al die tijd als een van de weinigen constant vol tegenaan gegaan. Dat geeft nu unieke kansen om heel veel vragen rondom GBS te kunnen beantwoorden.”

Nieuw behandelregime

Prof. Jacobs en prof. Van Doorn voeren op dit moment een trial uit waarmee zij willen vaststellen of een extra behandelronde zinvol is. Deelnemers met een slechte prognose krijgen na hun eerste behandelweek opnieuw immunoglobulinen of een placebo. “Het is wereldwijd de enige trial om een nieuw behandelregime te testen”, zegt prof. Van Doorn. “Dat laat zien wat een unieke positie het Rotterdamse onderzoek heeft, mede dankzij het Prinses Beatrix Spierfonds dat ons door de jaren heen regelmatig heeft gesteund.”

Help mee        Lees meer over GBS