Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

De rol van het afweersysteem bij SMA

Laatste update: 09-11-2017

Kinderen met SMA zijn erg vatbaar voor infecties aan de luchtwegen. Mogelijk spelen afwijkingen in het afweersysteem hierbij een rol. Het doel van dit onderzoek is te achterhalen wat er bij SMA fout gaat in het afweersysteem.

Kinderen met SMA zijn erg vatbaar voor infecties aan de luchtwegen. Longontstekingen komen vaak voor en kunnen ernstige gevolgen hebben. Het slecht kunnen hoesten maakt kinderen gevoelig voor dit soort infecties, maar mogelijk spelen ook afwijkingen in het afweersysteem een rol. Bekend is dat een tekort aan SMN eiwit een belangrijk proces (endocytose) in de afweer tegen bacteriën verstoort. Of het tekort aan SMN eiwit ook andere processen in het afweersysteem verstoort, is nog niet bekend.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is tweeledig. Ten eerste willen de onderzoekers de werking van het afweersysteem bij SMA in meer detail bestuderen. Hiervoor zullen ze verschillende organen die belangrijk zijn voor de afweer onderzoeken met MRI en het proces van endocytose in het bloed bestuderen. Daarnaast zullen ze de effectiviteit van vaccinatie vergelijken met gezonde leeftijdsgenoten om na te gaan of kinderen met SMA vaker gevaccineerd zouden moeten worden. Het tweede doel van het onderzoek is om na te gaan of het proces van endocytose ook een maat kan zijn (een biomarker) voor het effect van een behandeling. Voor SMA worden inmiddels meerdere mogelijke geneesmiddelen getest bij patiënten. Om de werkzaamheid van deze geneesmiddelen te beoordelen, zijn gevoelige meetinstrumenten (biomarkers) nodig.

Spaar mee voor dit onderzoek

Met de campagne ‘SMA de wereld uit!’ sparen we voor dit onderzoek. Laten we er samen voor zorgen dat dit onderzoek zo snel mogelijk van start kan gaan. Doneer nu!

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. W.L. van der Pol
Centrum: UMC Utrecht
Looptijd: Nog niet bekend
Bedrag: Nog niet bekend
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar SMA.

Doneer voor SMA

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘SMA de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar SMA, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met SMA? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter