De rol van antistoffen in MuSK myasthenia gravis

Laatste update: 28-11-2019

Bij MuSK myasthenia gravis verstoren remmende MuSK-antistoffen de werking van het belangrijke MuSK-eiwit. Recent zijn kunstmatige MuSK-antistoffen gemaakt die juist een activerende werking hebben op dit eiwit. In dit onderzoek zullen meer kunstmatige MuSK-antistoffen worden gemaakt en gekeken worden of deze de symptomen kunnen verminderen.

prof. dr. jan verschuuren en dr. maartje huijbers - prinses beatrix spierfonds

Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door een verkeerde reactie van het eigen afweersysteem. Hierdoor vallen zogenaamde antistoffen – eiwitten die belangrijk zijn bij het opruimen van bepaalde bacteriën en virussen – het eigen lichaam aan. Bij MuSK myasthenia gravis verstoren deze antistoffen de werking van het MuSK-eiwit. Dit eiwit is nodig voor de communicatie tussen de spieren en de zenuwen. Onderzoekers in Leiden hebben recentelijk MuSK-antistoffen van een patiënt in het laboratorium nagemaakt. Opvallend genoeg bleken deze kunstmatige antistoffen, in plaats van een remmende werking, een activerende werking te hebben op het MuSK-eiwit en andere belangrijke eiwitten in de zenuw-spierovergang.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit project is om nog meer MuSK-antistoffen uit verschillende patiënten na te maken om beter te begrijpen hoe zij de ziekte veroorzaken. Vervolgens willen de onderzoekers bepalen welke antistoffen de meest activerende werking hebben op de eiwitten in de zenuw-spierovergang. Deze antistoffen zullen worden getest in een model voor de ziekte om te kijken of ze de symptomen kunnen verminderen en als therapie voor MuSK myasthenia gravis ingezet kunnen worden. .

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek zal eind 2019 starten. De eerste resultaten zullen eind 2020 bekend worden.

Over het onderzoek
Onderzoekers: Dr. M.G. Huijbers & prof. dr. J.J.G.M. Verschuuren
Centrum: LUMC
Looptijd: 2,5 jaar
Bedrag: € 239.774,-
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties