De rol van de mitochondriën bij dunnevezelneuropathie

Laatste update: 29-08-2018

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of de energiefabriekjes van de cel (de mitochondriën) wel goed functioneren. Dit zou tot nieuwe aanknopingspunten voor therapie kunnen leiden.

Bij een aanzienlijk deel van de mensen met dunnevezelneuropathie ontstaan de klachten na een trigger, zoals een virusinfectie, ongeval, operatie of zware lichamelijke inspanning. Al deze factoren hebben met elkaar gemeen dat ze energie kosten. Deze energie wordt geleverd door de mitochondriën, dit zijn de energiefabriekjes van de cel. Een probleem in de mitochondriën zou ervoor kunnen zorgen dat de energievoorziening in de zenuwvezels tekort schiet, met beschadiging tot gevolg.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of de mitochondriën bij dunnevezelneuropathie wel goed werken. De onderzoekers zullen nagaan of er veranderingen in het erfelijke materiaal zijn die de functie van de mitochondriën aantasten. Daarnaast zullen ze, door middel van een meting met een apparaatje op de huid, onderzoeken of de functie van de mitochondriën van mensen met dunnevezelneuropathie verstoord is ten opzichte van gezonde personen. De onderzoekers hopen met dit onderzoek nieuwe aanknopingspunten te vinden voor therapie.

‘DVN de wereld uit!’

Met de campagne ‘DVN de wereld uit!‘ zamelen we geld in om dit onderzoek te kunnen financieren. Laten we er samen voor zorgen dat het onderzoek zo snel mogelijk van start kan gaan!

Over het onderzoek
Onderzoekers: Prof. dr. C.G. Faber & dr. J.G.J. Hoeijmakers
Centrum: Maastricht UMC+
Looptijd: 4 jaar (start zodra we genoeg geld hebben opgehaald)
Bedrag: € 100.000,-
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar DVN.

Doneer voor DVN

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘DVN de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar DVN, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met DVN? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter