Ruim 2 miljoen euro voor nieuwe onderzoeken naar spierziekten

17-09-2017

nieuws - toekenningen 2017 - prinses beatrix spierfondsHet Prinses Beatrix Spierfonds heeft onlangs negen nieuwe wetenschappelijke onderzoeken naar spierziekten gefinancierd. Samen goed voor ruim twee miljoen euro. Om het meeste effect te halen uit de onderzoeken die we financieren, worden de onderzoeksvoorstellen beoordeeld door drie partijen: buitenlandse experts, onze Wetenschappelijke Adviesraad en onze Gebruikerscommissie, die bestaat uit mensen met een spierziekte en zorgverleners. Zij beoordelen de aanvragen op relevantie voor de patiënt, kwaliteit en kans op vervolg. Zo weten we zeker dat het geld dat we besteden goed terecht komt. Geld dat bijeengebracht wordt door onze donateurs en vrijwilligers.

Ieder jaar dienen wetenschappers in Nederland hun plannen voor nieuw onderzoek in bij het fonds. Op dit moment lopen er in totaal 62 onderzoeken naar spierziekten.

Doneer nu voor meer onderzoek

Negen nieuwe onderzoeken

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft negen nieuwe onderzoeken naar spierziekten gefinancierd. De resultaten van twee van deze onderzoeken dragen op korte termijn bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven en helpen patiënten zoveel mogelijk uit hun leven te halen. De overige zeven onderzoeken brengen behandeling en genezing een flinke stap dichterbij. Lees hieronder de korte samenvatting van de onderzoeken:

1. Psychologische aanpak van pijn bij dunnevezelneuropathie – Dr. J.G.J. Hoeijmakers, MUMC
Pijn is een veelvoorkomende klacht bij dunnevezelneuropathie. Het doel van dit onderzoek is om een gerichte psychologische aanpak te ontwikkelen, die de kwaliteit van leven van mensen met dunnevezelneuropathie kan verbeteren.
Lees meer over dit onderzoek

2. Het verbeteren van de conditie bij spierziekten – Dr. E.L. Voorn, AMC
Mensen met een spierziekte hebben vaak moeite om voldoende te bewegen vanwege spierzwakte, vermoeidheid en pijn. Het doel van dit onderzoek is om te testen of een gepersonaliseerd trainingsprogramma de conditie en kwaliteit van leven kan verbeteren.
Lees meer over dit onderzoek

3. Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis – Dr. M. Huijbers, LUMC
Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Sommige spieren zijn beter in het compenseren van de aanval dan andere. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe dit komt.
Lees meer over dit onderzoek

4. De rol van DUX4 in het afweersysteem bij FSHD – Dr. J. de Greef, LUMC
De klachten bij FSHD worden veroorzaakt door de aanwezigheid van het eiwit DUX4 in de spiercellen. Recent onderzoek wijst erop dat DUX4 een rol heeft in het afweersysteem. Het doel van dit onderzoek is om deze rol uit te pluizen.
Lees meer over dit onderzoek

5. Trage spieren bij nemaline myopathie NEM6 – Prof. dr. C.A.C. Ottenheijm, VUmc
NEM6 is een vorm van nemaline myopathie die wordt gekenmerkt door trage spieren. In dit onderzoek willen de onderzoekers achterhalen hoe de fout die NEM6 veroorzaakt tot deze trage spieren leidt.
Lees meer over dit onderzoek

6. Combinatie van twee behandelingen voor CIDP – Dr. F. Eftimov, AMC
Mensen met CIDP kunnen op twee manieren worden behandeld. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen of een combinatie van beide behandelingen effectiever is dan een enkele behandeling.
Lees meer over dit onderzoek

7. De stofwisseling van de spieren in beeld bij SMA – Dr. W.L. van der Pol, UMC Utrecht
Mensen met SMA hebben vaak last van ‘vermoeibaarheid’ van de spieren. Het doel van dit onderzoek is om de stofwisseling van de spieren bij mensen met SMA in beeld te krijgen.
Lees meer over dit onderzoek

8. Mogelijke behandeling voor dystroglycanopathieën – Dr. D.J. Lefeber, Radboudumc
Bij dystroglycanopathieën is de verbinding van de spiercel met zijn omgeving verstoord, waardoor de spier zijn functie verliest. In dit onderzoek wordt gekeken hoe deze verbinding hersteld kan worden.
Lees meer over dit onderzoek

9. MRI voor de diagnose van CIDP en MMN – Dr. W.L. van der Pol, UMC Utrecht
De diagnose van CIDP en MMN is niet makkelijk te stellen. In dit onderzoek worden MRI-technieken ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor de diagnose van CIDP en MMN.
Lees meer over dit onderzoek