Schadelijk RNA in myotone dystrofie

Laatste update: 06-11-2018

Myotone dystrofie wordt veroorzaakt door een herhaling in het DNA, waardoor een schadelijk molecuul wordt geproduceerd. Het doel van dit onderzoek is om het verband tussen de herhaling en het ziektebeloop beter te begrijpen. Daarnaast willen de onderzoekers weten hoeveel van het schadelijke molecuul verwijderd moet worden om een positief effect te hebben.

Myotone dystrofie is een erfelijke spierziekte die wordt veroorzaakt doordat een bepaald stukje van het erfelijke materiaal te vaak herhaald wordt. Deze herhaling leidt tot de productie van een molecuul, een RNA-molecuul, dat schadelijk is voor de spiercellen. Hoe langer de herhaling in het DNA is, hoe ernstiger de ziekte. Het verwijderen van het schadelijke RNA zou een goede therapie kunnen zijn. Maar hoe dit het beste aangepakt kan worden is nog onduidelijk.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is te achterhalen waarom het RNA van een patiënt met een lange herhaling schadelijker is dan dat van iemand met een korte herhaling. Daarnaast willen de onderzoekers weten wat de minimale hoeveelheid RNA is die mensen ziek maakt. Met andere woorden, hoeveel van het schadelijke RNA moet verwijderd worden om een positief effect te hebben voor een patiënt? De onderzoekers zullen hiervoor spiercellen van een patiënt behandelen met de zogenaamde ‘moleculaire schaar’, een techniek waarmee heel specifiek in het DNA kan worden geknipt.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is in de loop van 2018 gestart. In de loop van 2019 zullen de eerste resultaten bekend worden.

Over het onderzoek
Onderzoekers: dr. D.G. Wansink & dr. X.F. Walboomers
Centrum: Radboudumc
Looptijd: 16-10-2018 t/m 16-10-2022
Bedrag: € 250.000,-
Thema: Beter begrijpen
Meer over onze thema's

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar MD.

Doneer voor MD

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘MD de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct

Deel dit onderzoek op Facebook

Jouw vrienden moeten ook op de hoogte zijn van dit onderzoek naar MD, toch?

Deel nu op facebook

Deel dit onderzoek op Twitter

Heb jij zelf of ken jij iemand met MD? Dat vind je het vast belangrijk dat jouw volgers meer weten over dit onderzoek.

Deel nu op twitter