Wat is Becker myotonie?

Becker myotonie is een erfelijke spierziekte waarbij de spieren tijdelijk stijf worden na een rustperiode of een schrikreactie. Deze stijfheid treedt vooral op in de beenspieren. De ziekte kan niet genezen worden, maar er zijn wel medicijnen die gebruikt kunnen worden bij ernstige klachten.

Over Becker myotonie

Becker myotonie is een erfelijke spierziekte die bij ongeveer 2 op de 100.000 mensen voorkomt. Het kenmerkende van de ziekte is de tijdelijke spierstijfheid die optreedt na een rustperiode of als schrikreactie. Deze stijfheid is het ergst in de beenspieren. Soms hebben mensen met Becker myotonie ook last van tijdelijke spierslapte. De eerste symptomen komen meestal voor tijdens de tienerjaren en blijven na de eerste jaren stabiel. Er bestaat ook een spierziekte die Becker spierdystrofie heet, maar een andere oorzaak en andere symptomen heeft. Becker myotonie lijkt veel op Thomsen myotonie.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen gerichte behandeling voor Becker myotonie. Wel zijn er bepaalde medicijnen die bij ernstige klachten kunnen helpen. Deze medicijnen beïnvloeden bepaalde ionkanalen in de spieren. Becker myotonie wordt namelijk veroorzaakt door een erfelijke fout die zorgt voor een verminderen doorlaatbaarheid van ionkanalen. Hierdoor ontspant een samengetrokken spiervezel trager, wat leidt tot spierstijfheid.

Onderzoek naar Becker myotonie

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar Becker myotonie.

Steun onderzoek naar Becker myotonie

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.