Wat is Becker spierdystrofie?

Becker spierdystrofie is een erfelijke spierziekte die vrijwel alleen bij mannen voorkomt. De spieren worden steeds zwakker, waardoor de mannen vaak in een rolstoel belanden. Het huidige onderzoek is gericht op het ontwikkelen van een behandelmethode.

Over Becker spierdystrofie

Becker spierdystrofie is een erfelijke spierziekte die vrijwel alleen bij mannen voorkomt. De ziekte komt bij 2 op de 100.000 mannen voor. Becker spierdystrofie lijkt op de ziekte van Duchenne, maar verloopt trager en meestal milder. De kracht in de spieren wordt steeds minder, waardoor de mannen op termijn in een rolstoel kunnen belanden. De symptomen verschillen erg per individu. Kenmerkend voor de ziekte is de spierkramp na inspanning en het geringe uithoudingsvermogen. Bij de helft van alle mannen met Becker spierdystrofie wordt ook de hartspier aangedaan, wat onder meer hartritmestoornissen veroorzaakt. De klachten beginnen meestal tussen het vijfde en dertigste levensjaar.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met Becker spierdystrofie.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met Becker spierdystrofie.

Behandeling & Onderzoek

Er is nog geen behandeling voor Becker spierdystrofie. Wel is bekend hoe de ziekte ontstaat. Bij iemand met Becker spierdystrofie is er sprake van een erfelijke fout, een afwijking in het dystrofine-gen. Door deze fout wordt er een verkorte vorm van het eiwit dystrofine gemaakt in de spiercel. Door de verkorting worden de spiervezels aangetast en de spieren zwakker. Het wetenschappelijk onderzoek is vooral gericht op het ontwikkelen van een behandelmethode. Er wordt gezocht naar manieren om het defecte gen te vervangen.

Onderzoek naar Becker spierdystrofie

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar Becker spierdystrofie.

Steun onderzoek naar Becker spierdystrofie

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.