Wat is CIAP?

CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie) is een spierziekte die zich kenmerkt door gevoelsstoornissen. Er is nog zeer weinig bekend over de ziekte. De klachten bestaan uit tintelingen, prikkelingen, een doof gevoel en soms ook pijn in de voeten en onderbenen. Daarna volgen vaak ook de handen en in een later stadium kan spierzwakte ontstaan. CIAP is chronisch en wordt langzaam erger.

Over CIAP

CIAP is een spierziekte waar naar schatting 120.000 mensen in Nederland aan lijden, meer mannen dan vrouwen. Er is nog zeer weinig bekend over de ziekte, waardoor een exact aantal niet te noemen is. De symptomen beginnen meestal rond het vijfenvijftigste jaar. Het huidige onderzoek focust zich op het vinden van de oorzaak.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met de spierziekte CIAP.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met de spierziekte CIAP.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen behandeling voor CIAP, omdat de oorzaak nog niet bekend is. Het enige dat uit onderzoek is gebleken, is dat CIAP een ziekte is van de ‘bedrading’ van de zenuwen in armen en benen. De zenuwen geven signalen door aan de spieren en hersenen, waardoor we voelen en bewegen. Een zenuwcel bestaat uit een zenuwcellichaam en een zenuwvezel, een soort draad die ‘axon’ wordt genoemd. Bij CIAP is dit axon beschadigd. De oorzaak van de beschadiging is onbekend, maar het leidt tot vermindering of verandering van gevoel en het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Het huidige onderzoek is vooral gericht op het zoeken naar de oorzaak van CIAP.

Onderzoek naar CIAP

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar CIAP.

Toon meer
Steun onderzoek naar CIAP

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.