Wat is CIDP?

CIDP (chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie) is een spierziekte waarbij mensen in een periode van ongeveer twee maanden verlamd kunnen raken aan armen en benen. De kracht in de arm- en beenspieren neemt geleidelijk af. Mensen hebben gevoelsstoornissen, pijn en zijn erg vermoeid. Op het dieptepunt van de ziekte kunnen de armen en benen verlamd zijn. Remissie is in meer of mindere mate mogelijk.

Over CIDP

CIDP is een spierziekte die bij 6 op de 100.000 mensen voorkomt. Het verschilt per persoon hoe de ziekte na de eerste maanden verloopt. Bij de een blijft de ziekte verergeren, terwijl de ander spontaan herstelt. Zelfs bij spontaan herstel is er echter bijna altijd sprake van restverschijnselen. Ook kan CIDP na verloop van tijd ineens weer de kop opsteken. De ziekte komt op alle leeftijden voor. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak, het ontwikkelen van een nieuwe behandelmethode en het verbeteren van de huidige.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met CIDP.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met CIDP.

Behandeling & Onderzoek

Er zijn goede behandelingen voor CIDP, maar bij een deel van de mensen slaan deze niet aan. De behandelingen richten zich op het remmen van de ontsteking, zodat de beschadigde zenuwen vanzelf herstellen. Bij mensen met CIDP wordt door een fout in het eigen afweersysteem, het isolatiemateriaal van de zenuw aangetast. Dit isolatiemateriaal heet ‘myeline’. Soms is hierbij ook de kern van de zenuw betrokken. Het gevolg is dat de zenuwen de signalen naar de spieren en hersenen niet goed meer doorgeven. Het is nog niet bekend waardoor het afweersysteem precies geactiveerd wordt. Waarschijnlijk speelt een ‘gewone infectie’ een rol. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak, het verbeteren van de behandeling en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

Onderzoek naar CIDP

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar CIDP.

Toon meer
Steun onderzoek naar CIDP

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.