Wat is dermatomyositis?

Dermatomyositis is een spierziekte waarbij de spieren ontstoken en verzwakt raken. Dit gebeurt met name in de bovenarmen en -benen. Kenmerkend zijn de huidafwijkingen, vooral rond de ogen en op de knokkels van de handen. De ziekte kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij kinderen is er een risico dat het orgaanschade veroorzaakt.

Over dermatomyositis

Dermatomyositis is een spierziekte die bij 3 op de 100.000 mensen voorkomt. De spieren zijn ontstoken en raken steeds meer verzwakt, met name in de bovenarmen en -benen. Uiteindelijk kunnen ook de ademhalingsspieren en slikspieren worden aangedaan. Vooral kinderen lopen het risico dat de ziekte hun organen aantast, zoals de maag, darmen, het hart en de longen. Kenmerkend voor dermatomyositis zijn de huidafwijkingen. De symptomen ontstaan vaak plotseling met koorts en een algeheel gevoel van malaise, waardoor het lijkt op een zware griep. De klachten kunnen echter ook geleidelijk opkomen. Dermatomyositis komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij kinderen tussen de vijf en vijftien jaar en bij mensen op middelbare leeftijd. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak en nieuwe behandelmethoden.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met dermatomyositis.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met dermatomyositis.

Behandeling & Onderzoek

Dermatomyositis is redelijk te behandelen door het onderdrukken van het immuunsysteem. De behandeling is echter niet optimaal, mede doordat de oorzaak van de ziekte nog onbekend is. Iemand met dermatomyositis heeft een verstoorde afweerreactie, waardoor het eigen immuunsysteem het spierweefsel aanvalt. Waardoor dit komt, is niet duidelijk. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak en met name op het ontwikkelen van betere behandelmethoden.

Onderzoek naar dermatomyositis

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar dermatomyositis.

Toon meer
Steun onderzoek naar Dermatomyositis

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.