Wat is dunnevezelneuropathie?

Dunnevezelneuropathie is een spierziekte waarbij mensen last hebben van pijn en gevoelsstoornissen. Doordat de dunne zenuwvezels slecht functioneren, beleven patiënten pijnklachten, maar ook bijvoorbeeld schommelingen in de bloeddruk. De ziekte is erfelijk in ca. 20-30% van de gevallen, maar kan ook door een onderliggende ziekte veroorzaakt worden.

Over dunnevezelneuropathie

Dunnevezelneuropathie is een spierziekte die nog niet zo lang wordt herkend. Naar schatting zijn er minimaal 9.000 mensen in Nederland met dunnevezelneuropathie. De ziekte is in zo’n 20-30% van de gevallen erfelijk. Mensen met dunnevezelneuropathie hebben last van brandende, prikkelende of schietende pijn. Vaak is er ook sprake van gevoelsstoornissen, zoals verminderd gevoel voor pijnprikkels. Verder treden hartkloppingen en maag- en darmklachten op. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaken en het verbeteren van diagnostiek en behandelmethoden.

Behandeling & Onderzoek

Bij iemand met dunnevezelneuropathie functioneren de dunne zenuwvezels slecht. Dit zijn de eindtakjes van de zenuwen vlak onder de huid, die pijn en temperatuur voelen en onbewuste functies regelen. Denk hierbij aan bloeddruk en zweten. Waarom de zenuwvezels slecht functioneren is niet helemaal duidelijk. In zo’n 20-30% van de gevallen is de ziekte erfelijk en ligt de oorzaak in een verandering in een zoutkanaal in de zenuw, het natriumkanaal. Van de niet-erfelijke gevallen is bij 30% geen oorzaak bekend. De rest van de gevallen wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte zoals suikerziekte en auto-immuunziekten, of door bepaalde medicijnen. Indien één van deze factoren de oorzaak is, worden patiënten behandeld aan deze aandoening. Dit leidt tot klachtenvermindering van de dunnevezelneuropathie. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van onderliggende oorzaken en het ontwikkelen van een goede diagnostiek en nieuwe behandelingen.

Onderzoek naar dunnevezelneuropathie

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar de spierziekte dunnevezelneuropathie.

Toon meer
Steun onderzoek naar Dunnevezelneuropathie

DVN de wereld uit!

Onder dit motto hebben het Prinses Beatrix Spierfonds en de diagnosegroep dunnevezelneuropathie van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland de handen ineen geslagen. Het gezamenlijke doel is een behandeling voor dunnevezelneuropatie dichterbij te brengen. Door geld op te halen voor extra onderzoek in Nederland. Dat kan onderzoek zijn naar genezing of tot dat het zover is, om de gevolgen van de ziekte te kunnen behandelen.

Lees meer over de campagne 'DVN de wereld uit!'

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar DVN.

Doneer voor DVN

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘DVN de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct voor DVN

Start een actie voor DVN

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie voor DVN

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar DVN. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties voor DVN
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.