Wat is het Guillain-Barré syndroom?

Het Guillain-Barré syndroom is een spierziekte die plotseling opkomt. Mensen kunnen hierdoor van het een op het andere moment volledig verlamd zijn. Het dieptepunt van de ziekte wordt binnen vier weken bereikt. Daarna begint het herstel, wat meestal maanden en soms zelfs jaren duurt. Bijna altijd blijven er restverschijnselen, zoals vermoeidheid, pijn of moeite met lopen.

Over het Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) komt jaarlijks bij twee- tot driehonderd mensen voor, jong en oud. De spieren verliezen binnen enkele dagen hun kracht. De symptomen verergeren zo snel dat mensen binnen een dag totaal verlamd kunnen raken. Soms vallen ook de ademhalingsspieren uit en in ongeveer een kwart van de gevallen is tijdelijke beademing en kunstmatige voeding nodig. De klachten beginnen meestal met verlammingsverschijnselen in de benen en armen en lopen uiteen van vrij mild tot zeer ernstig. GBS is niet erfelijk, wel zijn sommige mensen ‘vatbaarder’. Als iemand het eenmaal heeft gehad, is de kans groter dat het terugkomt.  Het huidige onderzoek richt zich op nieuwe behandelmethoden en het verbeteren van de huidige behandeling.

Op weg naar een betere behandeling

Mede dankzij steun van het Prinses Beatrix Spierfonds is er vandaag de dag een behandeling, zodat mensen met GBS relatief goed kunnen herstellen.

Lees het succesverhaal

Behandeling & Onderzoek

Er is een behandeling voor GBS, maar deze werkt vaak onvoldoende waardoor restverschijnselen blijven bestaan. De huidige behandelmethode onderdrukt het immuunsysteem. Mensen met GBS hebben een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem op een gewone infectie, zoals een verkoudheid of diarree. De eigen afweer valt niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. Waarom dit bij de één wel gebeurt en bij de ander niet, is niet bekend. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

Onderzoek naar het Guillain-Barré syndroom

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar het Guillain-Barré syndroom.

Toon meer
Steun onderzoek naar Guillain-Barré syndroom (GBS)

GBS de wereld uit!

Binnen 24 uur van gezond naar volledig verlamd aan de beademing. Dat is wat het Guillain-Barré syndroom (GBS) doet. Een spierziekte die plotseling en zeer heftig toeslaat. Als artsen er op tijd bij zijn, is behandeling mogelijk. Maar het herstel duurt lang en patiënten houden vaak de rest van hun leven klachten, zoals moeite met bewegen en vermoeidheid. Kleine kinderen, mensen met jonge gezinnen en ouderen: het kan iedereen treffen. Ook is er een chronische variant: CIDP. Minder heftig, maar wel altijd aanwezig.

Lees meer over de campagne 'GBS de wereld uit'

Manieren waarop jij kunt helpen

Jouw donatie komt 100% ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar GBS.

Doneer voor GBS

Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag, en vermeld in de omschrijving ‘GBS de wereld uit’. Of doneer direct online.

Doneer direct voor GBS

Start een actie voor GBS

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie voor GBS

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar GBS. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties voor GBS
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.