Wesley fietste de Fietselfstedentocht in de strijd tegen de spierziekte GBS.

Het Guillain-Barré syndroom slaat razendsnel toe. Binnen een paar uur was Wesley totaal verlamd.

“Ik wil mijn negatieve ervaring omzetten in iets positiefs”

Wesley is 35. Hij is getrouwd met Denise en samen zijn ze de trotse ouders van Kevin, die nu vijf is en Sanne, die in maart 2015 geboren werd. Het gaat goed met ze. Maar niet zo lang geleden was dat heel anders. In maart 2011 werd Wesley overvallen door de spierziekte Guillain-Barré syndroom. Hij belandde op de intensive care en was van top tot teen verlamd.

“Op vrijdag 4 maart 2011 was ik gewoon aan het werk. Maar ik voelde me steeds minder goed en heb me ziek gemeld. Toen ik thuis kwam, had ik tintelingen in mijn voeten. Datzelfde weekend nog, in de nacht van zaterdag op zondag, lag ik aan de beademing in het Medisch Centrum Alkmaar, op de intensive care.” Wesley zou zeven weken lang kunstmatig beademd en gevoed worden.

Van top tot teen verlamd

“Op het dieptepunt kon ik niets meer bewegen, behalve mijn ogen. Ik had enge hallucinaties en stekende pijnen en ik voelde me gevangen in mijn eigen lichaam. Na twee maanden ziekenhuis en vijf maanden revalidatiecentrum mocht ik thuis verder revalideren. Een echte mijlpaal was dat.

Het herstel duurt lang, dat is nog steeds gaande. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik ook nog helemaal de oude zal worden. Maar als ik bedenk waar ik vandaan moest komen, kan ik leven met de restverschijnselen.”

Wesley zou zeven weken lang kunstmatig beademd en gevoed worden.

Wesley zou zeven weken lang kunstmatig beademd en gevoed worden.

Meer bekendheid

“Het is een vreemde, beangstigende ziekte. Je kunt binnen een paar uur compleet verlamd zijn en ik wist niets van GBS, net als de meeste mensen. Ik heb veel nagedacht over hoe ik deze negatieve ervaring om kan zetten in iets positiefs. Daarom ben ik naast mijn werk begonnen aan een boek over mijn belevenissen. Misschien helpt het om wat meer bekendheid te krijgen rond GBS. En misschien hebben anderen er iets aan, als het hen overkomt.”

“Het is een vreemde, beangstigende ziekte. Je kunt binnen een paar uur compleet verlamd zijn”

Om meer bekendheid voor GBS te realiseren en om geld op te halen voor onderzoek, deed Wesley in mei 2013 mee aan de Fietselfstedentocht. “Het was een barre tocht, maar gelukkig zat het weer mee en had ik veel steun aan familie en vrienden langs de lijn. Dat smaakte naar meer, daarom deed ik in juni 2014 weer mee. Ik geniet er zó van dat ik het kan, ook al is het echt een uitputtingsslag. En ook dit jaar doe ik weer mee om geld op te halen voor het Prinses Beatrix Spierfonds!”

Lees hoe onderzoek Wesley heeft geholpen

Bekijk al onze ambassadeurs