Wat is het Lambert-Eaton myastheen syndroom?

Het Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS) lijkt qua symptomen op myasthenia gravis. De spieren worden steeds zwakker, met name na inspanning. De helft van alle mensen met LEMS blijkt longkanker te hebben. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelmethoden. De symptomen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar de eerste klachten ontstaan meestal tussen het vijftigste en zeventigste levensjaar.

Over het Lambert-Eaton myastheen syndroom

Lambert-Eaton myastheen syndroom (LEMS) is een spierziekte die bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen voorkomt. De ziekte is niet direct erfelijk, maar mensen kunnen wel een bepaalde erfelijke gevoeligheid hebben voor het ontwikkelen van de ziekte. Qua symptomen lijkt LEMS op myasthenia gravis. De spieren worden steeds zwakker, met name na inspanning. De klachten treden vooral op in de bovenbenen. Ook is er sprake van verminderde peesreflexen en stoornissen in het autonome zenuwstelsel, zoals de spijsvertering en bloeddruk. Bij ongeveer 10% van de mensen met LEMS ontstaat een coördinatiestoornis en de helft van alle mensen met LEMS blijkt longkanker te hebben. De symptomen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar de eerste klachten ontstaan meestal tussen het vijftigste en zeventigste levensjaar.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met het Lambert-Eaton myastheen syndroom.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met het Lambert-Eaton myastheen syndroom.

Behandeling & Onderzoek

Er zijn verschillende vormen van behandeling voor het Lambert-Eaton myastheen syndroom. Het immuunsysteem kan onderdrukt worden en de spierkracht kan vergroot worden door het beïnvloeden van de zenuw-spier overgang. Bij iemand met LEMS valt het eigen immuunsysteem de calciumkanalen op de uiteinden van de zenuwen aan. Doordat de kanalen niet goed werken, kan de zenuw de spier onvoldoende stimuleren. Het onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

Onderzoek naar het Lambert-Eaton myastheen syndroom

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar het Lambert-Eaton myastheen syndroom.

Steun onderzoek naar Lambert-Eaton myastheen syndroom

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.