Wat is MGUS-polyneuropathie?

MGUS-polyneuropathie is een spierziekte waarbij de kracht in de spieren langzaam afneemt, met soms enkele stabiele jaren. Klachten zijn onder andere tintelingen of een doof gevoel in de voeten, dat later ook in de armen kan ontstaan. De ziekte ontstaat meestal op latere leeftijd en komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

Over MGUS-polyneuropathie

MGUS-polyneuropathie (monoclonal gammopathy of undetermined significance polyneuropathie) is een spierziekte die bij 5 op de 100.000 mensen voorkomt. De ziekte is niet erfelijk en verergert langzaam. Heel soms blijft het een paar jaar stabiel. Mensen met MGUS-polyneuropathie hebben last van tintelingen, prikkelingen, een gevoel van druk (bandgevoel) en een doof gevoel in de voeten. Later ontstaan vaak ook klapvoeten en spierzwakte en kunnen problemen ontstaan aan de armen. De symptomen komen meestal op na het vijftigste jaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak en het ontwikkelen en verbeteren van behandelmethoden.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met de spierziekte MGUS-polyneuropathie.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met de spierziekte MGUS-polyneuropathie.

Behandeling & Onderzoek

Er is een behandeling voor MGUS-polyneuropathie, waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt. Bij iemand met MGUS-neuropathie maken de cellen in het beenmerg antistoffen aan. Dit komt door een verkeerde reactie van het eigen afweersysteem. De antistoffen richten zich per ongeluk tegen de eigen zenuwen en veroorzaken zo schade. Het huidige onderzoek richt zich het vinden van de precieze oorzaak en op het verbeteren van de behandeling.

Onderzoek naar MGUS-polyneuropathie

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar MGUS-polyneuropathie.

Steun onderzoek naar MGUS-polyneuropathie

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.