Wat is multifocale motore neuropathie?

Multifocale motore neuropathie is een spierziekte die vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. De spieren raken steeds meer verzwakt. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op de oorzaak, het ziektemechanisme en het verbeteren van de behandelmethode.

Over multifocale motore neuropathie

Multifocale motore neuropathie (MMN) is een spierziekte die bij 1 tot 2 op de 100.000 mensen voorkomt, vaker bij mannen dan bij vrouwen. De spieren verliezen langzaam hun kracht waardoor mensen steeds beperkter raken. Ook worden de spieren dunner. De mate waarin dat gebeurt, verschilt per persoon. Kenmerkend voor MMN is dat de klachten vaak asymmetrisch zijn. Er zijn dan bijvoorbeeld wel problemen met de linkerarm, maar niet met de rechter. De symptomen beginnen in een of beide handen en ontstaan tussen het twintigste en zestigste levensjaar.

Behandeling & Onderzoek

MMN is te behandelen, maar de oorzaak van de ziekte is nog onbekend. De behandeling werkt ook niet bij iedereen. Een derde tot de helft van de mensen met MMN heeft een verhoogd aantal antistoffen in het bloed. Waarschijnlijk lokken deze antistoffen een reactie uit in het immuunsysteem, waardoor ontstekingen ontstaan aan de zenuwen. Dit leidt dan weer tot spierzwakte. Waarom sommige mensen deze antistoffen hebben, is niet duidelijk. De bestaande behandeling richt zich op het onderdrukken van het immuunsysteem. Het wetenschappelijk onderzoek focust zich op het vinden van de oorzaak, het ontdekken van het ziektemechanisme en het verbeteren van de behandelmethode.

Onderzoek naar multifocale motore neuropathie

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar de spierziekte multifocale motore neuropathie.

Toon meer
Steun onderzoek naar Multifocale motore neuropathie

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.