Wat is myasthenia gravis?

Myasthenia gravis is een spierziekte waarbij de spierkracht vooral in het gezicht vermindert. De spieren raken steeds meer verzwakt. Hierdoor ontstaan onder meer problemen met slikken en kauwen. Myasthenia gravis komt op alle leeftijden voor, maar relatief vaak bij vrouwen tussen de vijftien en veertig jaar. De ziekte stabiliseert meestal na 3-5 jaar.

Over myasthenia gravis

Myasthenia gravis is een spierziekte die bij 10 op de 100.000 mensen voorkomt. Er zijn meerdere typen, maar de symptomen zijn hetzelfde. Na spierverzwakking in het gezicht breidt de ziekte zich uit naar andere spieren, waaronder de benen, armen en soms ook de ademhalingsspieren. De klachten verschillen per persoon. Vaak hebben mensen last van één of meer symptomen, zelden van allemaal. In de ochtend zijn de symptomen mild, maar naarmate de dag vordert worden ze erger. Het verloop van MG is moeilijk te voorspellen. Meestal verergeren de symptomen in de eerste drie tot vijf jaar en treedt daarna stabilisering op. Op de lange termijn volgt soms verbetering. Op het moment wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met de spierziekte myasthenia gravis.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met de spierziekte myasthenia gravis.

Behandeling & Onderzoek

Er zijn diverse behandelmethoden voor myasthenia gravis. De meeste hiervan onderdrukken het immuunsysteem. Genezing is niet mogelijk, mensen moeten hun hele leven behandeld worden. Bij iemand met MG is er iets mis met het signaal van de zenuw naar de spier. De ‘ontvangers’ die in de spier zitten om het signaal op te vangen, zijn geblokkeerd of kapot. Dit komt door een verkeerde reactie van het eigen immuunsysteem. In het wetenschappelijk onderzoek ligt de focus op het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

Onderzoek naar myasthenia gravis

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar de spierziekte myasthenia gravis.

Toon meer
Steun onderzoek naar Myasthenia gravis

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.