Wat is OPMD?

OPMD (oculopharyngeale spierdystrofie) is een erfelijke spierziekte waarbij de spierkracht langzaam afneemt, beginnend bij de oogleden en keelspieren. Er wordt onderzoek gedaan naar het ziektemechanisme en het ontwikkelen van behandelmethoden.

Over OPMD

OPMD is een erfelijke spierziekte die bij 1 op de 100.000 mensen voorkomt. De spierkracht neemt langzaam af, beginnend bij de oogleden en keelspieren. Op den duur ontstaan vaak problemen met de spraak en meestal ook spierzwakte in de heupen en bovenbenen. Soms treedt krachtverlies op in de schouders en bovenarmen. De symptomen ontstaan meestal tussen het veertigste en zestigste levensjaar.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen behandeling voor OPMD. Wel is bekend dat een erfelijke fout de ziekte veroorzaakt. De fout zorgt ervoor dat bij mensen met OPMD een eiwit in de spiervezels verkeerd wordt aangemaakt. Het eiwit stapelt zich op, waardoor de spiervezels niet goed meer functioneren. Hoe dit proces precies OPMD veroorzaakt, is nog niet bekend. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het verder ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een behandelmethode.

Onderzoek naar OPMD

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar de spierziekte OPMD.

Toon meer
Steun onderzoek naar OPMD

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.