Wat zijn periodieke verlammingsziekten?

Periodieke verlammingsziekten zijn spierziekten waarbij mensen acute aanvallen krijgen van spierzwakte en verlamming. Op den duur kan hierdoor blijvende schade ontstaan. Er wordt gezocht naar oorzaken en gekeken naar het ziektemechanisme.

Over periodieke verlammingsziekten

Periodieke verlammingsziekten (ook wel periodieke paralysen) zijn spierziekten die worden gekenmerkt door het plotseling optreden van spierzwakte en verlamming. De ziekten kunnen erfelijk zijn. In Nederland hebben tussen de 100 en 125 mensen een periodieke verlammingsziekte. Meestal beginnen de problemen in de benen, maar ook de spieren van de armen, romp en nek kunnen meedoen. De symptomen komen in aanvallen op, verdwijnen spontaan, maar keren meestal ook weer terug. De duur van een aanval varieert van minder dan een uur tot meerdere dagen. Factoren als inspanning, kou, stress en koolhydraatrijke maaltijden kunnen een aanval uitlokken, terwijl rustige bewegingen een aanval juist verkorten of voorkomen. Meestal treden de eerste aanvallen van spierzwakte op in de puberteit, maar het kan ook in een eerdere of latere levensfase gebeuren. Na de pubertijd neemt het aantal en de ernst van de aanvallen vaak af. Op latere leeftijd kan blijvende spierzwakte of verlamming ontstaan.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen behandeling voor periodieke verlammingsziekten. Sterker nog, zelfs de oorzaak is vaak onbekend. Wel is duidelijk dat de ziekten te maken hebben met een verstoorde zouthuishouding van de spier, die zorgt voor de verdeling van zout binnen en buiten de spiervezels. Door de verstoorde zouthuishouding kunnen de spiervezels niet of niet meer goed samentrekken en ontstaat spierzwakte of verlamming. De oorzaak hiervan kan erfelijk zijn, maar kan ook worden uitgelokt door aandoeningen als: overmatige werking van de schildklier, bariumvergiftiging of kaliumverlies. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaken en het ontrafelen van het ziektemechanisme.

Onderzoek naar periodieke verlammingsziekten.

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar periodieke verlammingsziekten.

Steun onderzoek naar Periodieke verlammingsziekten

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.