Wat is polymyositis?

Polymyositis is een spierziekte waarbij de spieren ontstoken en verzwakt raken, met name in de bovenarmen- en benen. Uiteindelijk kunnen ook de ademhalingsspieren worden aangetast. De ziekte komt op elke leeftijd voor. Polymyositis is op het moment redelijk te behandelen door het onderdrukken van het immuunsysteem.

Over polymyositis

Polymyositis is een spierziekte die bij 5 op de 100.000 mensen voorkomt. De spieren zijn ontstoken en raken steeds meer verzwakt, met name in de bovenarmen en -benen. Uiteindelijk kunnen ook de ademhalingsspieren en slikspieren worden aangetast. De ziekte ontstaat vaak plotseling met koorts en een algeheel gevoel van malaise, waardoor het lijkt op een zware griep. De symptomen kunnen echter ook geleidelijk opkomen. In dat geval beginnen de klachten meestal met problemen in de bekken- en schouderspieren. Polymyositis komt op alle leeftijden voor. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak en betere behandelmethoden.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met polymyositis.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met polymyositis.

Behandeling & Onderzoek

Polymyositis is redelijk te behandelen door het onderdrukken van het immuunsysteem. De behandeling is echter niet optimaal, mede doordat de oorzaak van de ziekte nog onbekend is. Iemand met polymyositis heeft een verstoorde afweerreactie, waardoor het eigen immuunsysteem het spierweefsel aanvalt. Waardoor dit komt, is niet duidelijk. Op het moment wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte en naar betere behandelmethoden.

Onderzoek naar polymyositis

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar de spierziekte polymyositis.

Steun onderzoek naar Polymyositis

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.