Wat zijn polyneuropathieën?

Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen worden aangetast. Dit heeft gevoelsstoornissen en krachtverlies tot gevolg. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het vinden en verbeteren van behandelmethoden.

Over polyneuropathieën

Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen in armen en benen beschadigd raken. Voorbeelden van ziekten uit deze groep zijn het Guillain-Barré syndroomHMSN, CIDP, CIAP, dunnevezelneuropathie, neuralgische amyotrofie, multifocale motore neuropathie, MGUS-polyneuropathie en erfelijke drukneuropathie. Mensen met een polyneuropathie krijgen last van gevoelsstoornissen of krachtsvermindering. Dit zorgt onder meer voor veranderingen in het gevoel, gevoelloosheid voor pijn, brandende of stekende pijn, krimpende spieren en spierzwakte. Meestal worden de benen erger getroffen dan de armen en beginnen de klachten in de voeten of tenen. De symptomen ontstaan vaak langzaam. Uitzonderingen hierop zijn acute polyneuropathieën, zoals het Guillain-Barré syndroom en CIDP. Zoals de naam al zegt ontstaan de klachten bij deze ziekten acuut.

Behandeling & Onderzoek

Of een polyneuropathie te behandelen is, hangt af van de onderliggende oorzaak. Polyneuropathieën kunnen namelijk door allerlei oorzaken ontstaan. Ruwweg zijn er drie groepen te onderscheiden: acute, chronische en erfelijke polyneuropathie. Bij de acute vorm worden de problemen veroorzaakt doordat de eigen afweer de zenuwen aanvalt. Hierdoor ontstaat een soort ontstekingsreactie. Bij een chronische polyneuropathie zijn bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte, vitaminetekort, nieraandoeningen en tumoren veroorzakers van de ziekten. Bij de erfelijke vorm ligt de oorzaak zoals de naam al zegt in een erfelijke fout, zoals bij HMSN. Daarnaast zijn er nog meer oorzaken, zoals: levercirrose, suikerziekte en bepaalde soorten medicatie. Ontstekingsachtige polyneuropathieën kunnen worden behandeld, maar deze behandeling is niet optimaal. Er wordt dan ook onderzoek gedaan naar betere behandelmethoden. Voor de overige polyneuropathieën is geen behandeling beschikbaar. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich bij deze vormen op het vinden van behandelingen.

Onderzoek naar polyneuropathieën

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar de spierziektegroep polyneuropathieën.

Toon meer
Steun onderzoek naar Polyneuropathieën

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.