Wat is het postpoliosyndroom?

Het postpoliosyndroom (PPS) is een van de meest voorkomende spierziekten. Vele jaren nadat mensen polio hebben gehad kan de spierkracht wederom afnemen. Dit begint meestal in de spieren die ooit door polio waren aangedaan. Gewrichtspijn en vermoeidheidsklachten kunnen ook ontstaan en overbelasting maakt de klachten vaak erger.

Over het postpoliosyndroom

Het postpoliosyndroom is een van de meest voorkomende spierziekten en komt bij 60 op de 100.000 mensen voor. Een deel van de mensen die ooit polio heeft gehad, krijgt PPS. Zij krijgen jaren nadat ze polio hebben gehad, ineens last van (ernstige) restverschijnselen. De spierkracht en het uithoudingsvermogen worden steeds minder, tot er soms ook problemen ontstaan met de ademhaling en slikken. Ook treedt gewrichtspijn en ernstige vermoeidheid op. De symptomen beginnen meestal in de spieren die door polio waren aangedaan. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het ziektemechanisme en naar betere behandelmethoden.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met het postpoliosyndroom.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met het postpoliosyndroom.

succesverhaal - polio - prof nollet - prinses beatrix spierfonds

Meer dan een halve eeuw ervaring en ondersteuning

Het was de polio-epidemie die in de jaren vijftig van de vorige eeuw leidde tot de oprichting van het Fonds ter bestrijding van de Kinderverlamming, het latere Prinses Beatrix Spierfonds.

Lees het succesverhaal

Behandeling & Onderzoek

Er is geen behandeling voor het postpoliosyndroom, wel biedt revalidatie uitkomst. Polio wordt veroorzaakt door een virus. Bij sommige mensen tast de ziekte bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg aan. Nadat mensen genezen zijn, herstelt het lichaam de verbinding tussen de spieren en het ruggenmerg. Bij iemand met PPS verliezen deze herstelde onderdelen geleidelijk aan hun functie. Door revalidatie worden de spieren sterker en de vermoeidheid minder. Naast onderzoek naar het ziektemechanisme, wordt vooral onderzoek gedaan naar een betere behandeling voor de vermoeidheidsklachten.

Onderzoek naar het postpoliosyndroom

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar het postpoliosyndroom.

Toon meer
Steun onderzoek naar Postpoliosyndroom

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.