Wat is primaire laterale sclerose?

Primaire laterale sclerose is een niet erfelijke spierziekte waarbij met name de spierkracht in de benen afneemt. Mensen kunnen hierdoor in een rolstoel belanden. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte.

Over primaire laterale sclerose

Primaire laterale sclerose (PLS) is een niet erfelijke spierziekte waar naar schatting ruim honderd mensen in Nederland aan lijden. Exacte aantallen zijn niet bekend. Bij PLS neemt de spierkracht langzaam af, met name in de benen. Veelvoorkomende klachten zijn spasticiteit, stijfheid en pijnlijke kramp in de benen. Uiteindelijk kunnen mensen hierdoor in een rolstoel belanden. Later in het ziekteproces ontstaat spierzwakte in de handen en armen. Soms krijgen mensen ook last van spraak- en slikstoornissen, gevoelsstoornissen in de voeten en incontinentieklachten. De symptomen nemen langzaam toe bij het ouder worden en kunnen verergeren bij koud weer. PLS komt meestal op na het dertigste jaar.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen behandeling voor primaire laterale sclerose. Sterker nog, zelfs de oorzaak is onbekend. Wel bekend is dat bij iemand met PLS het weefsel van de piramidebaan verhardt. Dit is de zenuwbaan die de spieren in de armen en benen aanstuurt. De verharding begint meestal onderaan en breidt zich daarna uit. Uiteindelijk kan de hele piramidebaan verhard raken. Hoe dit komt is niet duidelijk. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Onderzoek naar primaire laterale sclerose

Op dit moment lopen er geen onderzoeken naar de spierziekte primaire laterale sclerose.

Steun onderzoek naar Primaire laterale sclerose

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.