Wat is PSMA?

PSMA (progressieve spinale musculaire atrofie) is een spierziekte waarbij de spieren steeds meer verzwakken. Uiteindelijk raken mensen verlamd en kunnen ze vroegtijdig overlijden. Het huidige onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak van de ziekte.

Over PSMA

PSMA komt waarschijnlijk bij zo’n honderd à tweehonderd mensen in Nederland voor. Exacte aantallen zijn niet bekend. Over het algemeen is de ziekte niet erfelijk, maar mogelijk spelen erfelijke factoren wel een rol bij sommige vormen. De spieren verzwakken steeds meer en de symptomen nemen in de loop van de tijd in ernst toe. Uiteindelijk raken mensen verlamd en komt een groot deel van hen vroegtijdig te overlijden. Bij de een gaat het geleidelijk en bij de ander snel. Aanvankelijk zijn er vage klachten als spierzwakte, moeheid in één van de ledematen, moeilijker praten of problemen met slikken. Na enkele maanden ontstaan problemen in de andere ledematen. Bij een deel van de mensen met PSMA ontwikkelt de ziekte zich tot ALS. De verlammingsverschijnselen gaan dan sneller. PSMA komt vooral voor bij vijftigers.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met PSMA.

Bekijk het verschil tussen een gezond persoon en iemand met PSMA.

Behandeling & Onderzoek

Er is geen behandeling voor PSMA. Sterker nog, zelfs de oorzaak is onbekend. Wel is bekend waar het misgaat. Bij iemand met PSMA is er iets mis met de zenuwbanen die de verbinding vormen tussen de hersenen en spieren. De cellen van de zenuwbanen vallen geleidelijk uit en geven geen signalen meer door aan de spieren. Hierdoor verslappen de spieren en functioneren niet meer. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaak.

Onderzoek naar PSMA

Wij geloven dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar genezing van spierziekten. Bekijk hier alle lopende en recent afgeronde onderzoeken naar de spierziekte PSMA.

Steun onderzoek naar PSMA

Jouw hulp helpt echt

We weten dat het kan. Met onze hulp is voor één spierziekte, de ziekte van Pompe, een medicijn ontwikkeld dat levens redt. Maar we hebben nog 599 spierziekten te gaan. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig, dus tijd en geld. Door zoveel mogelijk geld in te zamelen, kunnen we meer onderzoek doen. En meer onderzoek betekent meer kans op resultaat in minder tijd. Zo simpel is het.

Bekijk hoe jij onderzoek kunt steunen
spierziekten - algemeen - benthe - prinses beatrix spierfonds

Manieren waarop jij kunt helpen

Doneer voor wetenschappelijk onderzoek

Jouw donatie kan levens redden. Maak een bijdrage over op IBAN NL82INGB0000000969 t.n.v. Prinses Beatrix Spierfonds, Den Haag. Of doneer direct online.

Doneer direct

Start je eigen actie

Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in of waarmee kun je veel mensen uit je omgeving overtuigen een  bijdrage aan je actie te leveren? Meld je actie bij ons aan en maak je eigen actiepagina aan.

Start je eigen actie

Steun een lopende actie

Er zijn al veel mensen in actie gekomen voor meer onderzoek naar spierziekten. Bekijk hier eens alle (lopende) acties. Steun een actie of laat je inspireren.

Bekijk alle acties
Spierziekten Nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.